Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Čtyři moravské nemocnice spojí síly v péči o lidi s nádory míchy a mozku

Čtyři zdravotnická zařízení z Moravskoslezského a Zlínského kraje budou společně léčit nádorová onemocnění míchy a mozku. Spolupráce má přinést efektivnější využití přístrojového vybavení i personálu jednotlivých oddělení a klinik. Pacientům má vznik Sdruženého neuroonkologického centra zajistit nejlepší léčbu v co nejkratším čase. Novinářům to dnes sdělila Petra Petlachová, mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava (FNO), která je spolu s Městskou nemocnicí Ostrava (MNO), Nemocnicí Agel Nový Jičín a Krajskou nemocnicí T. Bati ve Zlíně členem nového centra. Centrum bude poskytovat neuroonkologickou péči pro spádovou oblast s 1,8 milionu obyvatel. Chce být inspirací pro koordinaci neuroonkologické péče i v ostatních regionech Česka.

Nádorů mozku a míchy přibývá, v Česku se každoročně s touto diagnózou léčí přes 3500 pacientů. Přibližně polovina nádorů je přitom zhoubných a u pacientů je nutná rychlá diagnostika a léčba. "Řekněme, že v 90 procentech případů ji i nadále poskytne rajónní pracoviště nemocného, ale spojením našich čtyř zařízení jej budeme schopni poslat tam, kde bude aktuálně volnější kapacita," uvedl jeden z přínosů centra přednosta Neurochirurgické kliniky FNO Radim Lipina.

Konkrétní léčebné možnosti u každého pacienta budou odborníci z jednotlivých nemocnic jednou týdně probírat na společných seminářích. "Domluvíme se, kde bude pacient operovaný a kde bude probíhat následná onkologická léčba. Ten léčebný postup chceme unifikovat tak, aby byl standardní a co nejlepší pro pacienta," řekl primář Neurochirurgie MNO Róbert Kroupa.

Pacienti, kteří navštíví jakékoliv ze čtyř zdravotnických zařízení nově vzniklého centra, budou směřováni na pracoviště, které má v danou chvíli možnost poskytnout péči na nejvyšší úrovni. Inspirací pro spolupráci onkologů byl nizozemský model. V Amsterdamu takto spolupracuje na onkologické péči pět nemocnic.

"A to přesto, že každá ta nemocnice v různých čtvrtích má svoje partikulární zájmy. Jsem hluboce přesvědčen, že pokud se nám něco podobného podaří na úrovní regionální, tak můžeme dosáhnout vynikajících výsledků. Kromě toho, že významně zlepšíme péči o pacienty, tak posuneme i náš vědecko-výzkumný potenciál," řekl náměstek ředitele FNO pro vědu, výzkum a výuku a přednosta Kliniky onkologické ve FNO Jakub Cvek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MOU

Štítky ČR, zdraví, nemocnice, rakovina, Moravskoslezský, Zlínský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři moravské nemocnice spojí síly v péči o lidi s nádory míchy a mozku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.