Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Frýdek-Místek chce dotovat chybějící zubní pohotovost. Nabízí dva miliony korun

Frýdek-Místek chce podpořit vznik chybějící zubní pohotovosti ve městě. Na zajištění této služby plánuje z městského rozpočtu uvolnit dotaci dva miliony korun na rok. Hledá stomatology, kteří by pacienty ošetřili alespoň o víkendech a svátcích, sdělila mluvčí magistrátu Jana Musálková Jeckelová. Moravskoslezský kraj, který má zřizování této služby na starosti, poukázal na to, že jednání s místními stomatology zkrachovala kvůli jejich vysokým finančním nárokům.

„Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizovatelem služby, Moravskoslezským krajem, a stomatology, které nepřineslo výsledek, radnice volí nový postup. Nabízí finance napřímo těm stomatologům, kteří budou ošetřovat pacienty v rámci pohotovosti alespoň o víkendech a svátcích," uvedla mluvčí Jana Musálková Jeckelová.

O provozování zubní pohotovosti se mohou ucházet místní zubaři nebo zdravotnické instituce, kteří získají od města kompenzaci. Mluvčí upřesnila, že v případě zájmu více lékařů bude podpora města rozdělena. Podrobnosti o podmínkách a rozsahu pohotovostní služby město zatím nezveřejnilo, chce o nich jednat s případnými zájemci.

V Moravskoslezském kraji je zubní pohotovost k dispozici v sedmi městech. V Ostravě funguje zubní pohotovost nepřetržitě, o víkendech je zajištěná v krajských zdravotnických zařízeních v Bruntále, Krnově, Třinci, Karviné, Havířově a Opavě.

„Vyčerpali jsme všechny ostatní možnosti na zřízení zubní pohotovosti ve Frýdku-Místku. Jednali jsme s krajem, Nemocnicí ve Frýdku-Místku, Oblastní stomatologickou komorou. Přesto nadále usilujeme o fungující zubní pohotovost. Nakonec jsme při dalších jednáních se stomatology dospěli k vypsání dotačního titulu,“ uvedl primátor Petr Korč (Naše Město F-M).

Takové řešení nepovažuje za systémové, ale podle něj je za současné situace dotace jedinou možností, jak zřídit pohotovostní službu. „Dotace od města uhradí zvýšené náklady související s navíc odpracovanými hodinami,“ řekl náměstek primátora Marcel Sikora (Spolu).

Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer (ANO) uvedl, že kraj měl snahu se zubaři jednat a službu ve městě zařídit. Problémem ale byly vysoké finanční požadavky ze strany lékařů. „Zatímco ve všech ostatních okresech regionu jsme našli společnou řeč a zubní pohotovost tam funguje, ve Frýdku-Místku jsme byli nemile překvapení místními stomatology. Bez skrupulí si řekli o hodinovou sazbu, která by byla oproti ostatním pohotovostem v kraji více než trojnásobná," řekl Martin Gebauer.

Podle něj si lékaři pacienty berou jako rukojmí a za péči o ně požadovali i 3500 korun na hodinu. „Na takové vydírání nemůžeme přistoupit a malinko se divíme, že tomuto způsobu vyjednávání jde město na ruku," řekl Gebauer.

Připomněl, že i soukromí zubní lékaři mají ze zákona povinnost podílet se na zajišťování zubní lékařské pohotovostní služby, přesto tuto službu někteří z nich stále odmítají. Kraje mají podle Gebauera povinnost občanům zajistit na svém území alespoň jednu zubní lékařskou pohotovostní službu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto jarmoluk/pixabay

Štítky zdraví, stomatolog, zubní, péče, lékaři, správa, Frýdek-Místek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdek-Místek chce dotovat chybějící zubní pohotovost. Nabízí dva miliony korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.