Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Moravskoslezští hygienici budou v sezóně kontrolovat kvalitu vody na víc jak 20 přírodních koupalištích

Moravskoslezští hygienici v letošní koupací sezoně budou pravidelně sledovat kvalitu vody na 23 místech ke koupání, která nemají provozovatele. Kvůli stavebním pracím nebudou monitorovat vodní nádrž Baška a budišovskou nádrž na Opavsku, kde se opravuje podloží nádrže, uvedla krajská hygienička Zuzana Babišová.

V regionu budou fungovat další dvě přírodní koupaliště, na nichž kontrolu vody zajistí jejich provozovatel. Půjde o štěrkovnu Hlučín na Opavsku a jezero s názvem Karvinské moře.

„Vedle přírodních koupališť na povrchových vodách budou v provozu i přírodní koupaliště vybavená systémem přírodního čištění vody ke koupání, takzvané přírodní koupací biotopy a nádrže ke koupání s řízeným přítokem a odtokem chemicky neupravované podzemní nebo povrchové vody. Provozovatel zajišťuje kontrolu kvality vody v těchto koupalištích s ohledem na to, zda jsou v provozu," uvedla Babišová.

První odběry vody zajistili hygienici ještě před zahájením koupací sezony. Postupně kontrolovali vodní nádrže na Karvinsku, Frýdecko-Místecku a posléze také na Bruntálsku, Opavsku a Novojičínsku. Kvalitu vody prověřovali i provozovatelé Karvinského moře a hlučínské štěrkovny. „V některých nádržích je ovlivněna senzorická stránka vody přírodním znečištěním, jako je pyl, odkvetlé květy, zbytky vodních rostlin, nejvíce ve vodní nádrži Čerťák na Novojičínsku," uvedla Babišová.

Hygienici odbírali vzorky také z vodních nádrží, kde bylo v předchozích sezónách hlášeno onemocnění cerkáriovou dermatitidou. Jednalo se o nádrž Brušperk, Těrlickou přehradu a Vrbické jezero.

„Výsledky analýz, získané sběrem plžů, potvrdily ve Vrbickém jezeře a v Těrlické přehradě na koupacím místě Pacalůvka vylučování cerkárií způsobujících cerkáriovou dermatitidu. Na základě potvrzeného výskytu cerkárií nelze vyloučit riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou při koupání v těchto vodních plochách," řekla Babišová. Cerkáriová dermatitida se projevuje zarudnutím kůže, vyrážkou a intenzivním svěděním. Masivní infekce může způsobit otoky napadených nohou či rukou, zvýšenou teplotu, nevolnost či průjem.

Aktuální informace o kvalitě vody jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou také informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KHS

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Moravskoslezský kraj, hygienici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravskoslezští hygienici budou v sezóně kontrolovat kvalitu vody na víc jak 20 přírodních koupalištích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.