Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Kvalita vody v moravskoslezských nádržích je dobrá

Kvalita vody ve vodních nádržích v Moravskoslezském kraji je dobrá. Hygienici v tomto týdnu odebírali vzorky vody na Frýdecko-Místecku a Karvinsku a neodhalili žádné závažnější nedostatky. Novinářům to sdělil mluvčí hygieniků Aleš Kotrla.

Kvalitu vody hygienici kontrolovali na třech místech Žermanické přehrady, na dvou místech přehrady Olešná, v nádrži Brušperk, na třech místech vodní nádrže Těrlická přehrada, v Kališově a Vrbickém jezeře.

"Ve sledovaných nádržích nedošlo v kvalitě vody k zásadním změnám, pouze v případě Kališova jezera došlo ke zhoršení kvality vody po senzorické stránce přírodním znečištěním. Podél břehu u pláže se nachází nahromaděný pyl, odkvetlé květy a zbytky vodních rostlin. Kvalita vody je vhodná ke koupání, s výjimkou Vrbického jezera a Těrlické přehrady, kde je voda hodnocena oranžovým symbolem – zhoršená jakost s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů. Na těchto vodních plochách nadále platí upozornění na riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou," uvedl Kotrla.

Cerkáriová dermatitida se projevuje zarudnutím kůže, vyrážkou a intenzivním svěděním. Masivní infekce může způsobit otoky napadených končetin, zvýšenou teplotu, nevolnost či průjem. Kvalitu vody prověřovali také provozovatelé sportovně rekreačního areálu štěrkovny Hlučín a Karvinského moře. Kvalita vody v obou přírodních koupalištích je vyhovující.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz. Na všech sledovaných místech jsou umístěny informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kudyznudy.cz

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Moravskoslezský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody v moravskoslezských nádržích je dobrá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.