Počasí dnes34 °C, zítra21 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Kvalita vody v moravskoslezských nádržích je pořád dobrá, některá koupaliště mají horší průhlednost

Kvalita vody v nádržích Moravskoslezského kraje je nadále dobrá. Potvrdily to laboratorní rozbory vzorků vody, které hygienici v tomto týdnu odebírali z vodních ploch na Bruntálsku, Novojičínsku a Opavsku, uvedl mluvčí krajských hygieniků Aleš Kotrla.

Hygienici odebírali vodu ze Slezské Harty, rybníků Tvrdkov, Edrovice a Bohušov, Lomu Svobodné Heřmanice, vodní nádrže Údolí mladých v Bílovci, Čerťák v Novém Jičíně, Kacabaja v Hodslavicích, Větřkovice v Kopřivnici a Stříbrné jezero v Opavě.

„Na základě laboratorních rozborů nebyly oproti minulému odběru vody prokázány významné rozdíly v kvalitě vody. Ve vodních nádržích Čerťák, Kacabaja, Údolí mladých a v rybníku Pod hradem Bohušov přetrvává snížená průhlednost vody. Díky tomu je kvalita vody označena zeleným symbolem, to znamená voda vhodná ke koupaní se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi, tedy zhoršená jakost bez zdravotních rizik. Ostatní uvedené koupací lokality jsou vhodné ke koupání," řekl Kotrla.

Zhoršená kvalita vody zůstává ve Vrbickém jezeře v Bohumíně a vodní nádrži Těrlická přehrada na Karvinsku, kde hrozí riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou. Toto parazitní onemocnění se u člověka projevuje tvorbou skvrn, puchýřů nebo zarudnutím kůže doprovázené intenzivním svěděním.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Bílovec

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Moravskoslezský kraj, voda, koupání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody v moravskoslezských nádržích je pořád dobrá, některá koupaliště mají horší průhlednost  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.