Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Voda v moravskoslezských nádržích je vhodná ke koupání. Problémy mají Vrbické jezero a přehrada Těrlicko

Nádrže v Moravskoslezském kraji jsou vhodné ke koupání, jen na některých místech může být snížená průhlednost vody. Vyplývá to z odběrů vzorků vody, které hygienici v tomto týdnu prováděli na Frýdecko-Místecku a Karvinsku, informovala ředitelka krajských hygieniků Zuzana Babišová.

„Na začátku letních prázdnin nahradilo tropické teploty spíše zamračené počasí s teplotami kolem 20 stupňů Celsia. Na některých místech Moravskoslezského kraje v minulém týdnu udeřily silné bouřky a přívalové deště, což se mohlo projevit na krátkodobém zhoršení kvality vody na povrchových přírodních vodách," uvedla Babišová.

Hygienici odebrali vzorky vody na třech místech Žermanické přehrady, na dvou místech přehrady Olešná, v nádrži Brušperk, na třech místech vodní nádrže Těrlická přehrada a v Kališově a Vrbickém jezeře.

„Ve vodních nádržích Olešná, Žermanice a Brušperk došlo ke snížení průhlednosti vody pod jeden metr, a v důsledku toho je kvalita vody hodnocena jako voda vhodná ke koupaní se zhoršenými vlastnostmi," řekla Babišová.

Ve Vrbickém jezeře a v Těrlické přehradě je voda hodnocena jako zhoršená jakost s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů. „V souvislosti s koupáním na těchto koupacích místech nelze vyloučit riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou, což bude trvat až do konce koupací sezóny," doplnila Babišová.

Tento týden zajistil odběr vzorků vody ke kontrole také provozovatel sportovně rekreačního areálu štěrkovny Hlučín a Karvinského moře. Výsledky provedených laboratorních rozborů prokázaly vyhovující jakost vody.

Aktuální informace o kvalitě vody ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto portál kudyznudy.cz

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Moravskoslezský kraj, voda, plavání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda v moravskoslezských nádržích je vhodná ke koupání. Problémy mají Vrbické jezero a přehrada Těrlicko  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.