Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

V některých moravskoslezských nádržích se zhoršila kvalita vody. Kvůli vedrům přibyly sinice

V některých nádržích Moravskoslezského kraje se kvůli vysokým teplotám zhoršila kvalita vody. Snížená je průhlednost a nebo vzrostlo množství sinic ve vodě, vysvětlil mluvčí krajských hygieniků Aleš Kotrla.

Oproti minulému týdnu se zhoršila kvalita vody v rybníku Pod hradem v Bohušově na Bruntálsku. „Výsledky analýz vzorků vody prokázaly překročení prvního stupně výskytu sinic, a proto jej hodnotíme oranžovým symbolem, což znamená zhoršená jakost vody. Je tam mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat pitnou vodou," uvedl Kotrla.

Připomněl, že sinice obsahují látky, které mohou způsobovat různé alergické reakce. U lidí, kteří se koupají, se tak například mohou objevit kožní vyrážky, zarudlé oči nebo rýma. „Některé druhy sinic mohou produkovat i různé jedovaté látky, které mohou následně způsobit střevní a žaludeční potíže, bolesti hlavy, ale i vážnější jaterní problémy," uvedl Kotrla.

Kromě Bruntálska hygienici kontrolovali v tomto týdnu kvalitu vody také na Novojičínsku a Opavsku. V dalších sledovaných vodních nádržích ale neodhalili významné změny a koupat se v nich lze bez hrozby zdravotního rizika.

Aktuální informace o kvalitě vody v přírodě jsou k dispozici na webových stránkách hygieniků. Na všech sledovaných koupacích místech jsou také informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krajská hygienická stanice moravskoslezského kraje

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V některých moravskoslezských nádržích se zhoršila kvalita vody. Kvůli vedrům přibyly sinice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.