Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Soud v Karviné 18. září znovu projedná žádost o propuštění žháře z Vítkova

Okresní soud v Karviné bude v září znovu projednávat žádost o podmínečné propuštění, kterou podal Jaromír Lukeš odsouzený k 22 letům za rasově motivovaný žhářský útok na romskou rodinu ve Vítkově v roce 2009. Ve vězení strávil víc než 15 let. Soud už má k dispozici psychologický posudek, který si v květnu vyžádal. Novinářům to dnes řekla mluvčí soudu Lucie Blahutová.

Ze čtyř mužů odsouzených za útok na romskou rodinu byli loni podmínečně propuštění z vězení dva. Ve výkonu trestu zůstává Lukeš a David Vaculík. "Psychologický posudek už máme. Projednávání bude pokračovat 18. září v 08:30," uvedla Blahutová. Pokud soud nepřipustí doplňující důkazní návrhy, měl by v ten den i rozhodnout.

Lukeš v květnu u soudu vyjádřil lítost nad svým činem. Zástupci věznice i probační a mediační služba jeho žádost podpořili. Resocializace odsouzeného je podle nich možná. Ve vězení se chová vzorně. V případě propuštění by ale musel podle služby splnit několik podmínek. Například by se nesměl objevovat v Budišově nad Budišovkou na Opavsku, kde žije rodina popálené romské dívky Natálky. Nesměl by ji ani kontaktovat. Jedině prostřednictvím služby.

Lukeš, který se aktivně hlásil k neonacistické scéně na Opavsku, byl jedním z iniciátorů útoku. Podle dřívějšího rozsudku to byl on, kdo vytipoval dům ve Vítkově, na který skupinka sympatizantů extrémní pravice 18. dubna 2009 krátce před půlnocí zaútočila. Tři maskovaní pachatelé tehdy vhodili do oken přízemního domu každý po jedné zápalné lahvi naplněné benzinem. Pak žháři ujeli autem, v němž čekal jejich komplic. Mohutný požár, který pachatelé založili, málem připravil o život tehdy ani ne dvouletou holčičku a zranil její matku a otce.

V době útoku bylo v domě osm lidí. Nejhůř dopadla právě malá Natálka, která utrpěla popáleniny na téměř 80 procentech těla. V kritickém stavu byla převezena do nemocnice, z níž ji lékaři propustili po osmi měsících. Dívka přišla o tři prsty na rukou a má další doživotní následky, opakovaně musí podstupovat operace. S méně vážným zraněním vyvázla z hořícího domu dívčina matka Anna Siváková a také její partner Pavel Kudrik.

Matka popálené Natálky s Lukešovým propuštěním nesouhlasí. "Přišli jsme o majetek, zdraví i budoucnost. Když byli propuštěni první dva žháři, nemohli jsme tomu uvěřit. (Lukeš) splácí malé částky. Omluvný dopis poslal po více než deseti letech," uvedla ve vyjádření, které soudkyně přečetla. Markus Pápe, který zastupuje otce Natálky Pavla Kudrika, řekl, že podle něj Lukeš neplní podmínky nutné pro propuštění. "Například neplatí škodu," řekl. Odsouzení mají Natálce zaplatit přes devět milionů korun a dalších přibližně sedm milionů korun pojišťovně.

Šumperský okresní soud loni v květnu podmíněně propustil z vězení první dva odsouzené Václava Cojocarua a Ivo Müllera. Odpykali si dvě třetiny trestu za pokus o několikanásobnou rasově motivovanou vraždu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČTK/Ožana Jaroslav

Štítky ČR, soud, menšiny, Romové, extremismus, Vítkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Karviné 18. září znovu projedná žádost o propuštění žháře z Vítkova  |  Krimi  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.