Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Soud řeší tragickou střelbu u varny drog na Frýdecko-Místecku. Střelec se doznal, rozsudek padne v pondělí

Krajský soud v Ostravě se dnes začal zabývat okolnostmi loňské tragické střelby u varny drog v Hrčavě na Frýdecko-Místecku. Sedmdesátiletý František Husar tam po hádce střelil do hlavy o 26 let mladšího muže, který pak zemřel v nemocnici. Husar se dnes před soudem přiznal, prohlásil vinu a souhlasil se vším, co je uvedeno v obžalobě. Vypovídat ale odmítl. Státní zástupce pro něj požaduje minimálně čtrnáctiletý trest. Soudkyně ukončila dokazování a hlavní líčení odročila na 16. září, kdy vynese rozsudek.

Vařiče drog uzavřel v domě a sebral mu telefon

Husar podle obžaloby v Hrčavě ve svém domku provozoval varnu pervitinu. Drogu pro něj vařil muž ze Slovenska. Loni 19. července večer dospěl podle státního zástupce obžalovaný k podezření, že výroba nedopadne dobře.

„Vařiče nutil, aby chemický proces dokončil. Uzavřel jej v domě a sebral mu mobilní telefon," uvedl Legerský. Před domem pak vyčkával, co se dál stane. Při tom se ozbrojil nelegálně drženou samonabíjecí pistolí.

Padly tři výstřely

O něco později k domu přijel osobní vůz s posádkou, která chtěla výrobce pervitinu vyzvednout. Z vozu vystoupila dvacetiletá žena a třiačtyřicetiletý muž ze Slovenska. Požadovali, aby s nimi muž uzavřený v domě odjel.

„Řekli, že moc dobře vědí, co v objektu dělá, že zavolají policii," řekl žalobce. Na to obžalovaný reagoval tak, že vzal pistoli a začal střílet. Řidič auta v té době už zase seděl za volantem.

Státní zástupce požaduje čtrnáctiletý trest

Obžalovaný vystřelil celkem třikrát. Jednou zasáhl řidiče do hlavy, další výstřel zasáhl auto. Postřelený muž utrpěl zranění, kterým později v nemocnici podlehl. Obžaloba střelce viní z vraždy, poškozování cizí věci a nedovoleného ozbrojování. Původně žalobce požadoval pro střelce trest okolo 16 let.

Po dnešním jednání svůj požadavek i s ohledem na přiznání snížil na minimálně 14 let. Obhájkyně obžalovaného žádá ještě o dva roky nižší trest. Argumentuje jeho věkem, špatným zdravotním stavem i velmi mladou ženou a čtyřmi malými dětmi, které obžalovaný má.

Hlavního líčení se dnes účastnili příbuzní zastřeleného muže. Mezi nimi i jeho bratr a matka. Ta jednání prožívala emotivně a soudkyně ji pak nechala ze soudní síně vyvést.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Krajského soudu v Ostravě

Štítky Frýdecko-Místecko, soud, drogy, vražda, krimi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud řeší tragickou střelbu u varny drog na Frýdecko-Místecku. Střelec se doznal, rozsudek padne v pondělí  |  Krimi  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.