Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Zajímali se hlavně o kola. Čtveřice zlodějů z Karvinska ale nepohrdla ani tabákem, lihem nebo cukrovinkami

Havířovští kriminalisté dopadli čtveřici mužů, kteří se ve dvojicích vloupávali do koláren a prodejen v Havířově a Opavě. Ze zamčených objektů brali především kola a koloběžky, nepohrdli ale ani tabákem, lihem nebo sladkými pochutinami. Svým řáděním od začátku května způsobili škodu ve výši 400 tisíc korun.

Brali, co jim přišlo pod ruku

Muži z Karvinska ve věku 44, 42, 33 a 18 let se od května do července letošního roku vloupali na různá místa v Havířově a v Opavě. Na některé krádeže byli sami, u jiných si vzájemně pomáhali. Většinou však fungovali ve dvojicích. Zajímali se hlavně o kola a koloběžky, nepohrdli ovšem ani lupem ve formě cigaret, alkoholu nebo sladkých pochutin. 

Zajímali se hlavně o kola

Pomyslná klec na čtyřlístek z Karvinska spadla v prvním prázdninovém týdnu. Na základě oznámení o možné krádeži policisté v Opavě zadrželi dva muže jedoucí na bicyklech. Rychle se ukázalo, že jim kola opravdu nepatří. Jejich majitelky dojely do práce a bicykly pomocí lankového zámku zabezpečily ve veřejné kolárně.

Podezřelá dvojice se do kolárny dostala násilím, zámky přestřihla a kola si přivlastnila. „Policisté dále zjistili, že se o oba zajímají také jejich kolegové z Karviné. Na mladšího z nich byl Okresním státním zastupitelstvím v Karviné vydán předchozí souhlas se zadržením," uvedla policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Kradli ze sklepů, koláren i balkonů

Havířovští kriminalisté dále zjistili, že na rozsáhlé trestné činnosti se měli podílet ještě další dva muži. „Díky jejich důkladné a usilovné práci, která představovala nevyčíslené množství hodin strávených při vyhodnocování kamerových záznamů a zajištěných stop, výpovědích poškozených i svědků vedla k ustanovení a posléze k zadržení také dalších dvou podezřelých mužů ve věku 44 a 18 let," doplnila mluvčí.

Zhruba v polovině případů šlo o krádeže jízdních kol nebo koloběžek ze sklepních prostor bytových domů nebo veřejných koláren. Dva obvinění se měli pro kolo a koloběžku vyšplhat po hromosvodech na balkony bytových domů. Zajímaly je také prodejny a provozovny, do kterých se měli vloupat a odcizit z nich cigarety, tabák, alkohol, cukrovinky nebo drogistické zboží.

Peníze za ukradené věci utratili

Celkovou škodu policisté vyčíslili na více než 450 tisíc korun. V případě odcizených věcí šlo o částku 400 tisíc, další téměř padesátitisícová škoda měla vzniknout poškozením při násilných vniknutích.

„Muži svou trestnou činnost nepopírali, ke všem skutkům se doznali. Odcizené věci prodávali náhodným lidem, a peníze, které utržili, použili pro svou potřebu. Jízdní kola a koloběžky, které nestačili prodat, mohly být navráceny majitelům," sdělila Vlčková.

Čtyřlístek z Karvinska čeká na své tresty

Dvaačtyřicetiletý muž byl obviněn ze spáchání přečinu krádeže, další dva (18 a 33 let) jsou obviněni kromě krádeže také z přečinů porušování domovní svobody. Nejstaršímu z nich je navíc kladeno za vinu také spáchání přečinu poškození cizí věci. 

Nejmladšímu ze čtveřice vzhledem k předchozí trestné činnosti hrozí trest odnětí svobody na tři roky. Jeho tři společníci, kteří měli způsobit ještě větší škodu, mohou ve vězení strávit až pět let. Ve výkonu trestu je v současnosti třiatřicetiletý obviněný, ostatní obvinění jsou stíháni na svobodě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením PČR

Štítky Karvinsko, Havířov, Opava, krádež, zloděj, jízdní kolo, tabák, alkohol, cukrovinky, krimi, policisté

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zajímali se hlavně o kola. Čtveřice zlodějů z Karvinska ale nepohrdla ani tabákem, lihem nebo cukrovinkami  |  Krimi  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.