Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Podmínka pro bývalou místostarostku Mariánských Hor platí. Politička vydírala kolegy a chtěla úplatky

Krajský soud v Ostravě potvrdil podmíněný trest pro bývalou místostarostku ostravské části Mariánské Hory a Hulváky Sandru Sophii Murtinovou (zvolená za ANO 2011). Komunální politička se podle rozsudku dopustila vydírání, zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku. Podle obžaloby se pokusila nátlakem na kolegy z vedení městského obvodu získat veřejné stavební zakázky pro svého přítele.

Politička může podat dovolání

Rozsudek je pravomocný, odsouzená si může podat dovolání. „Soud potvrdil podmíněný trest. Kosmeticky jen upravil právní kvalifikaci," řekl mluvčí soudu Igor Krajdl. Původní trest tří let se zkušební dobou na pět let se změnil na tříletý se čtyřletou zkušební dobou. „Soud dospěl k názoru, že další členové vedení rady nebyli v tísni," řekl.

Získáním zakázek si podle obžaloby osmatřicetiletá Murtinová chtěla s přítelem našetřit na koupi stavebního pozemku. Tehdejšímu starostovi i místostarostovi vyhrožovala, že pokud jí nevyjdou vstříc, podpoří opozici a zapojí se do převratu ve vedení městské části. To také později udělala a svým hlasem pomohla svrhnout tehdejší radu. Po převratu se pak stala členkou nové rady.

Tvrdý nátlak na kolegy

V její neprospěch hovořily nejen výpovědi svědků, ale i záznamy konverzací přes různé aplikace. Obvinění ale odmítla s tím, že jde o politický boj. Tvrdila například, že její požadavky na zakázky byly pouze maskovacím manévrem, kterým chtěla skrýt své rozhodnutí opustit koalici a pomoci opozici svrhnout vedení obvodu.

Podle obžaloby souzená v květnu 2021 jako řadová členka zastupitelstva opakovaně naléhala na tehdejšího starostu a stranického kolegu za ANO Jiřího Vávru a místostarostu Petra Luzara (LEČO), po kterých požadovala stavební zakázky na opravy bytů patřících obvodu pro firmu jejího přítele. Tlak na místostarostu údajně stupňovala i přes koordinátora hnutí LEČO.

Našetřit si na pozemek

„Požadovala úplatek v celkové výši nejméně 730 000 korun, aby si i tímto způsobem mohli s přítelem našetřit 1,5 milionu korun na koupi stavebního pozemku. Uvedla, že pokud její požadavek nebude splněn, tak takzvaně shodí tehdejší koalici. Že hlasováním s opozicí by došlo k přeskupení koaliční většiny v zastupitelstvu ve prospěch opozice," uvedla státní zástupkyně v obžalobě.

Podle obžaloby pak i svou výhrůžku splnila, když koncem loňského června svým hlasem přispěla k odvolání vedení radnice. Do jejího čela se opět dostal Patrik Hujdus (Nezávislí) a Murtinová se stala neuvolněnou místostarostkou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Ostrava, Mariánské Hory, Hulváky, soud, podmínka, korupce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podmínka pro bývalou místostarostku Mariánských Hor platí. Politička vydírala kolegy a chtěla úplatky  |  Krimi  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.