Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Za zastřelení rybáře dostal podmínku. Největším trestem bude pro myslivce pocit viny, řekla soudkyně

Pětačtyřicetiletý myslivec, který loni omylem zastřelil dvaapadesátiletého rybáře v Ostravě, dostal podmíněný trest. Zkušební střelec tuzemské zbrojovky navíc nesmí 8,5 roku vlastnit a užívat zbraně, ke kterým je potřeba zbrojní průkaz. Dnes o tom rozhodl Okresní soud v Ostravě. Muž odsouzený za usmrcení z nedbalosti vinu přiznal. Řekl, že šlo o tragickou nehodu. Byl přesvědčený, že míří na postřelené divoké prase.

Senát okresního soudu muži uložil dvouletý podmíněný trest. Zkušební dobu stanovil na tři roky. Rozsudek ještě není pravomocný. Odsouzený si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Státní zástupce se práva na odvolání vzdal.

Událost se stala loni koncem listopadu u slepého ramene řeky Odry v lokalitě hornického muzea, kde je rybolov zakázaný. Zastřelený muž u řeky pytlačil, neměl povolení k lovu ryb. Myslivec v té době podle krevních stop pronásledoval s dalším kolegou postřeleného divočáka.

Stopy ho dovedly ke křoví, za nímž podle termovize viděl živého tvora. Přiblížil se k němu na 25 metrů. Přes termovizní dalekohled viděl u země ležící objekt. Byl přesvědčen, že jde o raněné prase, a proto z obavy z možného napadení zvířetem vystřelil. Hned zavolal na kolegu a vydali se místu. „Zjištění, že se nejedná o divočáka, ale o člověka, bylo doslova šokující," řekla už dříve mluvčí ostravské policie Eva Michalíková.

Myslel jsem, že střílím na zvíře, brání se myslivec obžalovaný ze zastřelení rybáře v Ostravě

Pětačtyřicetiletý myslivec, který loni v listopadu v Ostravě omylem zastřelil rybáře, byl přesvědčený, že střílí na zvíře. Řekl to před Okresním soudem v Ostravě, kde v pátek stanul. K výstřelu se muž přiznal, řekl mluvčí soudu Dalibor Zecha.

„Je to něco, co nikdo nechtěl. Celé věci je mi líto. Jde o souhru nešťastných náhod. Je to pro mě jako zlý sen," řekl muž před soudem. Hájil se i tím, že neměl moc času situaci vyhodnotit jinak. Argumentoval případy, kdy postřelené divoké prase na myslivce zaútočilo.

Hájil se rovněž tím, že s kolegou mluvil nahlas, svítili si baterkami a ozývala se střelba. Právě proto předpokládal, že tam nemůže být člověk. Podle soudu byla vina obžalovaného prokázána. Soudkyně uvedla, že měl dbát zvýšené opatrnosti. Nemohl si být stoprocentně jistý. Slova, že předpokládal, že jde o zvíře, podle ní člověk s takovou zkušeností použít neměl.

„Nemůžeme mluvit o tom, že se jednalo o shodu nešťastných okolností. Měl si ověřit, že nestřílí na člověka. Zavinění je jednoznačné," řekla soudkyně. Dodala, že největším trestem pro odsouzeného bude život s pocitem viny. „Soud ale musí brát ohled i na stranu poškozeného. A také na generální prevenci," dodala.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Ostrava, soud, neštěstí, úmrtí, myslivost, podmínka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za zastřelení rybáře dostal podmínku. Největším trestem bude pro myslivce pocit viny, řekla soudkyně  |  Krimi  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.