Počasí dnes18 °C, zítra26 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Ostrava se loučí s hokejovým šampionátem, úspěšnou štafetu přebírá Praha

Čtvrtfinálovými zápasy se dnes Ostrava loučí s šampionátem v ledním hokeji, od semifinále totiž bude jediným dějištěm mistrovství světa Praha. Pořadatelé i město jsou s průběhem ostravské části mistrovství spokojeni. Fanoušci podle nich vytvořili ve fanzóně i Ostravar aréně skvělou atmosféru. Jen při zápasech základní části jich tam celkově dorazilo zhruba 160 000 a kapacitu arény stanovenou na 9109 diváků se podařilo naplnit v 15 z 28 zápasů základní skupiny.

Okamžiky z fanzóny

Přestože během prvního odpoledního čtvrtfinále, kdy se vysílá zápas mezi Slovenskem a Kanadou, nebyla fanzóna zcela zaplněná, fanoušci si zápas užívají. Byli mezi nimi vidět nejen příznivci ve slovenských, ale například i švédských a také českých dresech. Čeští fandové se shodovali, že podpora Slovenska je pro ně samozřejmostí. Někteří přiznali, že se přišli "rozcvičit" na večerní zápas Čechů, kdy se ve fanzóně očekává vyšší návštěvnost.

„Na večer jsem připravená nejvíc, jak to jde, doufám, že vyhrajeme. Byla jsem i v Praze na mistrovství přímo v hale, takže jsem si okusila tu atmosféru a bylo to strašně fajn. Podle mě je ostravská fanzóna daleko lepší než v Praze. Slovákům samozřejmě fandím, je to taková ta klasická podpora. Zároveň jsem si přišla rozcvičit hlavně hlasivky. Ve fanzóně si můžu pořádně zařvat, když řvu doma, přítel mi říká, že nás vystěhují. Jak se říká: hokej spojuje, takže jsem ráda, že si to můžu užít i s ostatními lidmi," řekla Monika Marečková.

Do ostravské fanzóny ze slovenské Spišské Nové Vsi přijel fandit i Pavel Tabaček. „Byl jsem tady už na zápas s Německem. To tady bylo více živo, ale atmosféra je parádní. Máme lístky i tady na zápas do haly, ale protože my hrajeme v Praze, raději fandíme ve fanzóně," řekl Tabaček. Večerní zápas Čechů sice už nebude sledovat ve fanzóně, ale českému týmu bude rozhodně fandit.

Zápasy základní části navštívilo 236 tisíc lidí

„Za ostravskou část musím říct, že vše probíhalo bez zásadních komplikací. Fanoušků jsme měli hodně a vytvořili skvělou atmosféru nejenom v hledišti, ale i ve fanzóně," řekla za organizátory Irena Šašková, která předpokládá, že i s čtvrtfinálovými zápasy fanzóna celkově přiláká až 170 000 příznivců ledního hokeje. Výbornou kulisu podle ní fanoušci vytvořili při slovenských zápasech. „Zdatně ale slovenským fanouškům sekundovali i fanoušci z Lotyšska, Polska, Německa, takže ta atmosféra na každý zápas byla skvělá," řekla Šašková. Zápasy základní části přímo v aréně navštívilo přes 236 tisíc fanoušků, právě slovenské zápasy patřily k největším lákadlům, ale táhly i zápasy Poláků, Lotyšů nebo Švédů.

Přesun Slováků na čtvrtfinále do Prahy podle Šaškové není komplikací, ale z pohledu fanoušků by bylo lepší, kdyby se hrál v Ostravě. Také proto se jejich zápas vysílá ve fanzóně, zatímco v ostravské hale nastoupili Švýcaři proti Němcům. „Samozřejmě, pokud tady fanoušci jsou, chtěli jsme, ať se přijdou podívat na zápas do fanzóny," řekla Šašková.

Přesuny do Prahy

Také podle primátora Jana Dohnala (Spolu) je škoda, že se slovenský tým stěhoval do Prahy. „Co se ale týče návštěvnosti, je velká spokojenost, zápasy se prodávaly velice dobře. Máme zpětné vazby i od fanoušků, čteme diskuse. Myslím, že si to město poměrně užili," uvedl primátor. Během mistrovství se podle něj zvýšila i návštěvnost turistických atrakcí ve městě. Primátor očekává, že rovněž ekonomické přínosy budou vyšší než před devíti lety, kdy Ostrava šampionát rovněž hostila. „Určitě to bude dobré. Čísla nechceme teď odhadovat, ale v roce 2015 to bylo 1,5 miliardy na příjmech pro podnikatele v ČR, z toho část byla v Ostravě, teď jsou ty odhady významně vyšší. Určitě se to Ostravě ekonomicky vyplatilo," řekl Dohnal. Mistrovství podle něj pomáhá i image města.

Hokejisté si stěžovali na horko v Ostravar aréně

Přestože pořadatelé i město se shodují na bezproblémovém průběhu šampionátu, někteří hokejisté si v médiích stěžovali na velké horko v Ostravar aréně. „Samozřejmě nás to velice mrzí, že to takto bylo od některých hráčů vnímáno. My jsme samozřejmě i s Ostravar arénou teplotu řešili, ale šampionát se koná v květnu a opravdu počasí neumíme ovlivnit. V rámci nějakých energetických možností vše jelo tak, aby byla zejména zachována kvalita ledu. Technologicky se dělalo maximum," řekla Šašková. Podle primátora je problémem nejen datum konání šampionátu, ale i fakt, že se v hale hrály i tři zápasy za den, a je tak velmi náročné ji vychladit.

Multifunkční Ostravar aréna byla otevřena v roce 1986. Město ještě před šampionátem avizovalo, že chce v budoucnu v krajské metropoli vybudovat novou, menší halu s kapacitou okolo 7000 diváků a investovat do záchovné opravy a renovace Ostravar arény. Už tehdy primátor nevylučoval, že pro Ostravu může být letošní mistrovství na dlouhou dobu posledním, protože například Brno staví za téměř šest miliard korun novou multifunkční halu Arena Brno pro 13 tisíc diváků a lze očekávat, že o pořadatelství budou mít zájem i jiná města.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Visitostrava!!!

Štítky ČR, zábava, hokej, svět, čtvrtfinále, Ostrava, fanoušci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostrava se loučí s hokejovým šampionátem, úspěšnou štafetu přebírá Praha  |  Hokej  |  Sport  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.