Počasí dnes26 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V Ostravě se Baníkovci těší na Manchester, doufají v rekord

V pátek 19. dubna úderem šestnácté hodiny nastoupí fotbalisté Baníku Ostrava proti fotbalistům Manchester United. Půjde o věkovou kategorii U15, tedy starší žáky do patnácti let. Zápas se odehraje na hřišti ve sportovním areálu Vista v Ostravě-Hrabůvce. Vstup je bezplatný.

„Bude to pro Ostravu samozřejmě velký svátek,“ říká Roman Holiš, předseda Akademie FC Baník Ostrava. Svátkem nakonec bude celý ostravský Turnaj národů, jehož je zápas součástí a který Baník pořádá. Na hřiště do Ostravy a Pobeskydí zavítají kromě Manchesteru United také mladí hráči 1. FC Köln, Herthy Berlín, Honvédu Budapest, Slovanu Bratislava, Górniku Zabrze, Žiliny či Sparty nebo Slavie.

O výjimečnosti turnaje svědčí také to, že nad ním převzal vůbec poprvé záštitu sám prezident republiky Petr Pavel. Ještě loni měl záštitu nad turnajem „pouze“ ostravský primátor. Loni spolu hráli Baník a Manchester také, ostravští zvítězili 2:1. Celkovým vítězem turnaje se stal klub DAC Dunajská Streda.

Nejvíce na West Ham United

Letošní zápasy mají být natolik atraktivní, že baníkovští pořadatelé věří v pokoření diváckého rekordu, který u tak mladých věkových kategorií v Ostravě platí. Nejvíce diváků, a to 350, přišlo zatím na utkání FC Baník Ostrava – West Ham United FC před dvěma lety. „Rekord nemusí padnout zrovna s Manchestrem, je tady řada dalších atraktivních týmů,“ upozorňuje Roman Holiš. A i když číslo 350 diváků se někomu nemusí zdát zrovna vysoké, z hlediska mládežnického fotbalu jde prý o poměrně astronomický údaj.

Jak je možné, že do Ostravy vyšlou své starší žáky tak špičkové evropské kluby? Na to je podle předsedy Holiše jednoduchá odpověď. „Turnaje organizujeme s veškerou pečlivostí, odehrávají se na nejlepších ostravských stadionech, spousta lidí z Baníku věnuje turnajům maximum času i mimo své běžné pracovní povinnosti. Za to jim patří veliký dík,“ konstatuje Holiš. Kromě Turnaje národů baníkovští pořádají pro mladé fotbalisty ještě turnaje Zlatý kahan, Baník Cup nebo Memoriál Evžena Hadamczika. „Fakt, že turnaje děláme kvalitně, si mezi sebou týmy řeknou. Je to pro nás ta nejlepší reklama,“ pokračuje Roman Holiš.

V Ostravě se tak už v minulosti představila například slavná Chelsea FC, která vyhrála turnaj v roce 2019. Stejně zde své mladé vyslal i Liverpool FC. Letos vůbec poprvé díky dobrým referencím přijede do Ostravy německý 1.FC Köln.

Finále v sobotu na Bazalech

Baník se v páteční základní skupině střetne postupně s MTK Budapešť (9.30, Hlubina), Duklou Praha (12.20, Vista) a Manchesterem United (16.00, Vista). Souboje o umístění se budou hrát v sobotu na Vistě (skupina 9.-12.) a na Bazalech (skupina 1.-8.). Finále turnaje se bude hrát na Bazalech v sobotu 20. dubna ve 14 hodin. 

Nejenom fotbal

Turnaj národů není jenom o fotbale. Významnou součástí celé akce se stane setkání všech účastníků v Kulturním domě v Ostravě-Petřkovicích, kde zástupci jednotlivých klubů vzájemně odprezentují svůj pohled na problematiku holocaustu a zkušenost s ní z pohledu historie daného národa či přímo klubu.

Kromě této akce se v Sepetné na Ostravici uskuteční také přednáška za aktivní účasti zástupců projektu Paměť národa, ke společenskému setkání zástupců účastníků turnaje, pozvaného primátora města Ostravy a starostů Čeladné a Ostravice dojde také v Čeladné.

V neděli 21. dubna se všichni účastníci turnaje vypraví do někdejšího koncentračního tábora v Osvětimi, kde zapálením svíček uctí památku obětí holocaustu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FCB

Štítky FC Baník Ostrava, Manchester United FC, Bazaly, fotbal, West Ham United FC, Ostravice, Čeladná, fotbalista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Ostravě se Baníkovci těší na Manchester, doufají v rekord  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.