Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

J&T Banka Ostrava Beach Pro: Tuhý boj o čtvrtfinále. O postupu českých párů rozhodnou až páteční zápasy o všechno

PR článek

Během druhého hracího dne turnaje J&T Banka Ostrava Beach Pro se na kurtech představilo šestnáct týmů v hlavní soutěži, diváci se dočkali i všech tří českých párů. Perušič se Schweinerem zaznamenali výhru i prohru. Překvapili Šépka se Sedlákem. Vítězové čtyřčlenných skupin postoupí přímo do sobotního čtvrtfinále.

Prvním českým párem, který se na centrkurtu J&T Banka Areny představil, byli domácí jedničky Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem. Úřadující mistři světa s úlevou vstoupili do turnaje vítězně, když přehráli nizozemskou dvojici van de Velde/Immers ve dvou setech.

Ondřej Perušič, David Schweiner (CZE) – Steven van de Velde, Matthew Immers 2:0 (21:17, 21:14)

„Myslím, že spokojenost může být jak na naší straně, tak i na straně trenérů. Ostrava je teď v hledáčku celé republiky, jsem rád, že zápasy běží i v televizi. A jsem rád za takový vstup. Zároveň je důležitý i bodový rozdíl, který se nám povedl. Je to jeden z klíčů postupu ze skupiny a rozhoduje každý bod,“ uvědomuje si David Schweiner.

„Hodně se zmiňuje naše nedávné vítězství v Polsku, ale víceméně od mistrovství světa jsme nepředváděli nijak oslnivé výkony. A vzhledem k tomu, jaká očekávání měli nejen diváci, ale i všichni ostatní, od turnaje v Ostravě, tak jsme byli určitě nervózní. Když jsem viděl skupinu, byť ještě nekompletní, tak jsem se poměrně bál a měl jsem ze soupeřů velký respekt, protože to byly týmy, které nás v uplynulých šesti měsících opakovaně porazily. A měl jsem trochu strach, abychom dobře začali turnaj. Snad jsme formu na Ostravu načasovali dobře a doufám, že se nám to podaří zopakovat i ve večerním zápase proti Italům,“ doplnil Ondřej Perušič. Podle jeho slov si Nizozemci, kteří teprve včera získali jistotu, že se kvalifikovali na olympiádu, šli zápas možná trochu více užít.

Jakub Šépka, Jiří Sedlák (CZE) – Stefan Boermans, Yorick de Groot (NED) 2:1 (21:18, 10:21, 15:7)

Že Češi na Nizozemce umí, ukázala i dvojice Jakub Šépka, Jiří Sedlák, která ve třech setech přehrála Boermanse s de Grootem.

„Diváci nás drželi nad vodou v druhém setu, ale hlavně v prvním a třetím, které jsme nakonec vyhráli. Hodně jsme si pomohli podáním, hlavně v tiebreaku. Musím říct, že nás Nizozemci podrželi i jejich chybami na servisu, a hlavně na útoku. Boermans, přes kterého jsme chodili celý zápas, ve chvílích, kdy nedělal chyby, vždy jsme prohrávali. Ve chvíli, kdy je začal dělat, tak jsme vyhrávali. Úplně na konci posledního setu mě obdaroval jedním blokem, ale jinak ze mě měl ořezávátko,“ smál se Jiří Sedlák. Češi si však dopředu nastudovali Boermansovu hru a věděli, že útočí hlavně do diagonály. „Zdvojili jsme mu ji, drželi jsme to tak celý zápas a ve chvíli, kdy nás tam viděl oba, to díkybohu nezměnil, snažil se jít okolo nás, a to ho často vytlačilo mimo kurt,“ vysvětlil Sedlák.

„Ve druhém setu, který byl velmi jasný pro druhou dvojici, bylo těžké najít znovu rytmus, já jsem měl problém najít se znovu na side outu, společně se sejít na nahrávce, na příjmu a hodit to za hlavu. To je strašně těžké, když přijde v zápase únava, ale povedlo se nám to a jsem za to moc vděčný. Je to moje první vítězství v Ostravě, už na to čekám několikátý rok a moc jsem si to přál pro místní publikum. Pokud zabojujeme dobře v dalších zápasech, můžeme si vybojovat postup. Ale nesmíme polevit a musíme každý zápas hrát na maximum a postoupit do play-off,“ uvědomuje si Jakub Šépka. V pátek je čekají ještě dva zápasy, s Němci (Winter/Pfretzschner) a Brazilci (George/Andre).

Melissa Humana-Paredesová, Brandie Wilkersonová (CAN) – Barbora Hermannová, Marie-Sára Štochlová (CZE) 2:0 (21:12, 23:21)

Jediný domácí ženský pár v turnaji Barbora Hermannová a Marie-Sára Štochlová v hlavní soutěži nastoupil proti loňským bronzovým medailistkám ostravské „světovky“. Kanaďanky Mellisa a Brandie v prvním setu jasně dominovaly a rychle zvítězily 21:12. Nebyl to však přílišný respekt k soupeřkám, který Češky limitoval. „Já jsem prostě zapomněla na to, že už nejsem začátečník a byla jsem hrozně nervózní. Pořád jsem se snažila v prvním setu to setřást, nový balón, nový balón, ale když proti vám je dvoumetrový blok, přišlo mi, že tam prostě není kudy na síti a tím moje sebevědomí padalo dolů. V druhém setu už to ale ze mě spadlo. Řekla jsem si, že je to jenom beachvolejbal, nějak to přece umím a nějak to jít musí. A chytla jsem se lépe i na příjmu,“ vysvětlila Marie-Sára Štochlová.

Druhý set byl zcela o něčem jiném. Česky se držely soupeřkám na dohled jednoho až dvou bodů. V závěru setu si dokonce vypracovaly dva setboly. Ty však neproměnily a Kanaďanky nakonec zvítězily těsně 23:21.

„Tohle jsou týmy, které nejistotu nebo nervozitu vezmou za pačesy a udělají si z toho svou sílu a pohon. Jsem ale ráda, že jsme na to zareagovaly ve druhém setu. Maruška si našla správnou výšku, jak se dostat přes Brandie a dávala tam neskutečné cuty, takže myslím, že reakce na to byla. Což je důležité, protože naše herní sebevědomí se vyneslo nahoru. Neříkám, že jsme spokojené, to vůbec ne. Raději bychom hrály tiebreak, ale jsem ráda, že jsme nedostaly dvakrát na 13 a neodešly domů takhle. Jsou to holky, které podávají dlouhodobě dobře, jsou to medailisty z předchozích turnajů a my jsme rády, že jsme byly na dotek,“ řekla Barbora Hermannová. Češky se zítra pokusí přejít přes Švýcarky (Vergéová-Depréová/Mäderová) a Nizozemky (Stamová/Schoonová).

Samuele Cottafava, Paolo Nicolai (ITA) – Ondřej Perušič, David Schweiner (CZE) 2:1 (14:21, 21:13, 15:7)

Dobrý začátek, slabší prostředek a konec. To byl druhý zápas dne českých jedniček, tentokrát s italskou dvojicí Cottafa/Nicolai. V prvním setu Perušič se Schweinerem jasně Italy přehráli. Od druhého setu však přišel velký obrat, Italové téměř nechybovali a vynutili si tiebreak. Jako Ferrari byl rozjetý zejména Samuele Cottafava, italská dvojice se českým borcům brzy vzdálila na rozdíl pěti bodů. Přestože plné tribuny hnaly domácí hráče mohutným skandováním dopředu, ztrátu se již nepodařilo stáhnout a po dvou zápasech ve skupině mají Češi skóre 1:1.

„Zápas byl hodně nahoru dolů, bohužel pro nás spíše směrem dolů. Myslím, že v prvním setu jsme velmi dobře plnili taktické pokyny, dařilo se nám přesně podávat na Italy tam, kam jsme je chtěli. Z toho asi plynuly i nějaké nevynucené chyby z jejich strany a minimálně větší tlak z té naší. Od druhého setu Italové trošku našli recept a zároveň se naše hra zhoršila ve všech ohledech. Nedařilo se nám tolik dostávat Italy pod tlak podáním, ani je následně bránit. Naopak Italové, zejména pak Cottafava, hrál dnes velmi dobrý zápas, a to nejenom na útoku, ale také na obraně. Několik klíčových bodů zařídil on, nám se na to nedařilo najít recept, a to ani ve třetím setu. Tam nám hned ujel začátek a Italové pak zahráli velmi dobře a nedali nám příliš mnoho šancí s tím zápasem cokoliv udělat,“ zhodnotil hru Ondřej Perušič. „Uhraný set se do postupového klíče počítá, ale je to slabá útěch. Musíme udržet výkon. Naše hra byla poslední dobou nahoru dolů a tohle to trošku potvrzuje,“ mrzelo Davida Schweinera. Na Čechy čeká v pátek poslední zápas ve skupině proti nizozemské dvojici Luini/Varenhorst.

Dnes byly k vidění i další zajímavé zápasy, diváci se mimo jiné dočkali reprízy loňského čtvrtfinále mezi Američany Partainem, Beneshem a Švédy Åhmanem, Hellvigem. Duel dopadl lépe pro severské světové jedničky. Diváci si užívali i repete loňského finálového duelu mezi norskými Vikingy Molem a Sørumem a Katařany Cherifem Younoussem a Ahmedem Tijanem. Norové se k výhře museli probojovat až přes třetí set. V druhém zápase pak podlehli Brazilcům (Evandro/Arthur). Jednou výhrou a jednou prohrou vstoupily do turnaje také loňské vítězky a světové jedničky Ana Patrícia Silva a Eduarda „Duda“ Santos Lisboa z Brazílie.

Ohodnoť článek

Štítky Ostrava, Česko, Ondřej Perušič, čtvrtfinále, Jiří Sedlák, David Schweiner, Barbora Hermannová, Marie-Sára Štochlová, Yorick de Groot, Paolo Nicolai

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

J&T Banka Ostrava Beach Pro: Tuhý boj o čtvrtfinále. O postupu českých párů rozhodnou až páteční zápasy o všechno  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.