Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Sobota 12. října 2024  |  Svátek má Marcel
Bez reklam

Novým mistrem České republiky ve sportovním dřevorubectví se stal Martin Kalina

Česká sezóna mezinárodní dřevorubecké soutěže Stihl Timbersports vyvrcholila o minulém víkendu Mistrovstvím ČR. V malebném prostředí Amfiteátru na Horečkách se utkaly hned tři kategorie závodníků. Dopolední program byl věnován ženám a juniorům. Odpoledne pak závody vyvrcholily soutěží mužů.

Navzdory nepříznivému počasí ze sebe sportovní dřevorubci vydali v jednotlivých disciplínách naprosté maximum. Z vítězství v hlavní mužské kategorii Pro se mohl radovat Martin Kalina, který si odnesl svůj premiérový titul Mistra ČR a po letité nadvládě Martina Komárka a Martina Roušala obsadil první příčku. Simon Oberzaucher z Rakouska se stal vítězem juniorského klání a svoji roli favoritky potvrdila v ženské kategorii zlatá Karolína Urbanová, která si letos v srpnu přivezla bronzovou medaili i z mezinárodního poháru v Německu.

Women and rookies

Dopoledním programem mezinárodního klání se prolínal závod juniorů a žen. Jakkoli netradiční se kategorie žen může v dřevorubeckém sportu zdát, Česká republika v ní má stálé zastoupení. Ve čtyřech náročných disciplínách nás již pravidelně reprezentuje rodina Urbanových. Matka Věnceslava a dcery Karolína a Jana se tentokrát utkaly se závodnicemi z Rakouska, Německa a Itálie. V soutěži na domácí půdě si Karolína s Janou nenechaly ujít příležitost a obsadily první a druhou příčku, jejich maminka se umístila na 5. příčce v této soutěži.

Soutěž v kategorii Rookies se nesla v duchu velkého zápalu, ale také drobné nervozity, která k juniorské kategorii pochopitelně patří. Čeští závodníci dali do souboje všechno, přesto tentokrát na své zahraniční kolegy nestačili. První tři místa tak obsadili Simon Oberzaucher (Rakousko), Mikolaj Groenwald (Polsko) a Tim Anthofer (Německo).

Kategorie Pro

Odpolední závod od 14. hodin patřil zkušeným matadorům v kategorii Pro, která je o dvě disciplíny náročnější než kategorie Women a Rookies. Souboj absolutní špičky českého dřevorubeckého sportu se odehrál za nepříznivého počasí, přesto podpořen skalními diváky z Frenštátu pod Radhoštěm a jeho okolí. Odměnou jim bylo maximální nasazení všech zúčastněných sportovců, mezi kterými nechyběli Martin Kalina, Matyáš Klíma, Zdeněk Mařas, Ivan Bambuškar a další. Současná česká špička je se svými výkony vyrovnaná, o vítězství se v jednotlivých disciplínách podělili.

Mistrovství České republiky v dřevorubecké soutěži Stihl Timbersports nebylo jen dechberoucí podívanou, přehlídkou síly a zručnosti, ale také příležitostí zabojovat o nominaci na Mistrovství světa ve francouzském Toulouse. Tu si vybojovali Tomáš Vostal, Matyáš Klíma, Martin Kalina, Zdeněk Mařas a jejich náhradníky jsou Karel Diviš a Karolína Urbanová. Již 8. listopadu jim tak budeme moci držet palce při světovém klání.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Stihl Timbersports

Štítky sportovní soutěž, Česko, stihl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým mistrem České republiky ve sportovním dřevorubectví se stal Martin Kalina  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.