Počasí dnes21 °C, zítra14 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

V Bruntále si znovu vybírají mezi pumptrackem a informační tabulí pro autobusy. Hlasování z dubna neplatí

Obyvatelé Bruntálu mohou znovu hlasovat o projektech přihlášených do participativního rozpočtu. Hlasování z dubna je totiž neplatné, řekl mluvčí města Jiří Ondrášek. Lidé opět vybírají ze dvou návrhů. První je elektronická informační tabule v prostoru zrekonstruovaného autobusového stanoviště pod Společenským domem. Druhým pak výstava hliněného pumptracku pro kola či koloběžky pod Uhlířským vrchem.

Dubnové hlasování je neplatné

Poprvé obyvatelé Bruntálu hlasovali na jaře. Výsledek ale zastupitelé označili za neplatný. Předkladatel jednoho z návrhů totiž z vlastní iniciativy sbíral podporu prostřednictvím vytištěných hlasovacích lístků. „Terénním sběrem hlasů pro projekt informační tabule sice navrhovatel v souladu s myšlenkou participativního rozpočtu projevil vysokou míru občanské iniciativy, na druhou stranu však porušil jedno ze základních a jasně uvedených pravidel, totiž že hlasování je tajné," uvedl Ondrášek.

Dodal, že členové zastupitelstva s ohledem na pravidla současně nechtěli smést ze stolu projevenou vůli občanů. Nakonec se rozhodli, že nevyhlásí vítězný projekt a místo toho uspořádají hlasování nové.

Oba projekty vyjdou na půl milionu

První předložený projekt předpokládá doplnění opraveného autobusového nádraží pod Společenským domem o elektronickou informační tabuli s pravidelně aktualizovanými odjezdy autobusů. Tabule by podle předkladatelů měla být dobře vidět viditelnost a sloužit všem, kteří potřebují na místě vědět, kdy přesně, případně s jakým zpožděním jim pojede autobus. Odhadované náklady jsou podle Ondráška okolo 500 000 korun.

Podobnou částku by stál i druhý navrhovaný projekt, který počítá s výstavbou hliněného pumptracku v místech, kde končila sjezdovka pod Uhlířským vrchem. Pumptrack je uměle vytvořený okruh pro kola či koloběžky s vlnkami a klopenými zatáčkami, které jezdci umožňují udržovat a zvyšovat rychlost. Dráhu lze projíždět bez šlapání či odrážení.

Rozhodne se v září

Zájemci mohou podle upravených pravidel, která znemožní terénní sběr podpory, hlasovat do 15. září. „Hlasování je opět tajné a v pravidlech je výslovně uvedeno, že každý občan hlasuje osobně. Hlasování probíhá elektronicky formou SMS, podporu projektu hlasující vyjadřuje jedním kladným hlasem a občan může hlasovat pouze o jednom projektu," řekl Ondrášek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením města Bruntál

Štítky Bruntál, hlasování, participativní rozpočet, projekty, MHD, Bruntál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Bruntále si znovu vybírají mezi pumptrackem a informační tabulí pro autobusy. Hlasování z dubna neplatí  |  Bruntálsko  |  Z kraje  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.