Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Ve Frýdku-Místku opravují hospic. Až do listopadu proto omezí příjem nových pacientů

Městský hospic ve Frýdku-Místku v průběhu října a listopadu omezí příjem nových pacientů. Začal se totiž opravovat. Zařízení je dlouhodobě podmáčené, vlhkost se dostala do stěn i podlah. Radnice proto zahájila sanaci zdiva a další práce, řekla mluvčí magistrátu Jana Musálková Jeckelová.

Izolace není v pořádku

Opravy se týkají hospice v ulici I. J. Pešiny. „Ukázalo se, že izolace provedená na novostavbě z roku 2010 není v pořádku. Bylo nezbytné zahájit sanační práce vlhkého zdiva v prvním podzemním podlaží objektu," popsala mluvčí.

Zasažena je nejen budova, která je využívána jako technické zázemí a je v ní umístěna kotelna, sklady, sociální zařízení, šatny pro personál nebo prádelna a kuchyň, ale sanační práce se budou dělat i ve druhé budově, kde jsou ubytovaní klienti.

Kostlivec z minulosti

„Po odkrytí zeminy kolem budovy je jasné, že zde došlo k významným chybám. Izolace spodní stavby není v pořádku a obávám se, že práce byla zřejmě zfušována již při výstavbě hospice. Řešíme tak dalšího kostlivce z minulosti,“ přiznal náměstek primátora Jiří Kajzar (Naše Město F-M).

Hospic funguje od roku 2010, jeho vybudování tehdy město stálo 106 milionů korun. „Přesnou příčinu zjištěného problému s vlhnutím zdiva nyní určuje také přizvaný soudní znalec. Náprava škod na budově bude stát město více než 13 milionů korun," informovala mluvčí.

Zamezit zatékání vody

Kromě hydroizolace spodní stavby by dalšímu vlhnutí objektů měl pomoci předcházet i systém drenáží a odvodňovací žlaby. Zpevněné plochy budou s asfaltobetonovým povrchem, což by mělo zamezit zatékání vody k obvodovému zdivu, které navíc bude, stejně jako vnitřní příčky, dodatečně izolováno chemickou injektáží.

Na zdech budou využity hydroizolační stěrky. Prostory se vymalují a budou mít i nové keramické obklady. V následujících dvou měsících bude nutné omezit příjem pacientů. Provoz se v plném rozsahu obnoví po dokončení nezbytných prací.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Frýdku-Místku

Štítky Frýdek-Místek, stavby, oprava, zdraví, hospic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdku-Místku opravují hospic. Až do listopadu proto omezí příjem nových pacientů  |  Frýdecko-Místecko  |  Z kraje  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.