Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Místo chátrajících koníren víceúčelový sál, výukové místnosti a bistro. Taková je vize karvinských radních

Karviná chystá rekonstrukci chátrající budovy koníren a mléčnice v parku Boženy Němcové. Z operačního programu Spravedlivá transformace získalo město na přestavbu evropskou dotaci přesahující 100 milionů korun. Celkové náklady na opravu objektů bude radnice znát po výběru zhotovitele přestavby. Novinářům to dnes sdělil mluvčí magistrátu Lukáš Hudeček.

V budově mléčnice, kde se uchovávalo mléko, by podle plánů měl vzniknout víceúčelový sál. Město v něm plánuje pořádání konferencí, přednášek, koncertů i dalších kulturních a vzdělávacích akcí. V přízemí bude bistro s provozním a sociálním zázemím. V budově koníren vzniknou výukové prostory i komunitní místnosti. Oba objekty propojí spojovací krček a v plánu je i úprava jejich okolí.

„V současnosti probíhají přípravy pro vyhlášení veřejné zakázky. Předpokládáme, že práce na rekonstrukci budou trvat přibližně dva roky," uvedl primátor Jan Wolf (SOCEDEM).

V blízkosti budov město chystá ještě další projekt, chce tam vybudovat inhalatorium. Inspirovat se nechalo svým polským partnerským městem Jastrzębie-Zdrój, kde již solné inhalatorium funguje. I na tento projekt by město chtělo získat dotaci.

Objekty bývalých koníren a mléčnice byly postaveny v roce 1850 jako součást hospodářského dvora, který náležel k zámku Fryštát. Byli tam ustájeni koně významného rodu Larisch-Mönnichů. Později konírny sloužily hasičům jako garáže, po roce 1989 už jenom chátraly a čekaly na svou záchranu. Objekty jsou památkově chráněné a při rekonstrukci tak město bude spolupracovat s památkáři.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením MMK

Štítky Karviná, stavby, oprava, park, konírny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo chátrajících koníren víceúčelový sál, výukové místnosti a bistro. Taková je vize karvinských radních  |  Karvinsko  |  Z kraje  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.