Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Do štramberské jeskyně Šipka se až do odvolání nesmí. Kvůli posunům kamenných bloků hrozí nebezpečí

Přestože se zářijová povodňová vlna Štramberku a okolí takřka zcela vyhnula, oblíbená turistická destinace nezůstala zcela bez poskvrny. Silný vítr si pohrál s lesy na vrchu Kotouč a silný déšť poškodil jeskyni Šipka. Ta je v současnosti obmotaná páskou, na místě hrozí pády stromů a hornin.

Zákaz vstupu platí také pro celý Národní sad, který se rozpíná pod památkovou jeskyní. Omezení začalo platit v pondělí 23. září, prozatím nebylo odvoláno. Uzavřenou oblast pravidelně kontrolují strážníci z blízké Kopřivnice.

„Pro podezření na změny a posuny kamenných bloků je z bezpečnostních důvodů až do odvolání zakázán vstup do jeskyně Šipka. Oblast byla vymezena páskou. Jakmile budeme mít více informací, poskytneme Vám je," varoval místní i turisty štramberský starosta David Plandor (Změna pro Štramberk).

Město momentálně prověřuje stav porostu na Kotouči a hornin v Šipce. Plandor řekl, že právě tam spadl ze stropu kámen. Znalci doporučili detailnější monitoring, který odhalí rozsah změn a případné řešení. 

Jeskyně v srdci Štramberské vrchoviny je historickým unikátem. V roce 1880 v ní místní hospodský Josef Raška a badatel Karel Jaroslav Maška našli spodní čelist dítěte ve věku osmi až deseti let. Šlo o vůbec první pozůstatek člověka neandrtálského v celém Rakousko-Uhersku. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením města Štramberk

Štítky Moravskoslezský kraj, Novojičínsko, Štramberk, Šipka, jeskyně, omezení, nebezpečí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do štramberské jeskyně Šipka se až do odvolání nesmí. Kvůli posunům kamenných bloků hrozí nebezpečí  |  Novojičínsko  |  Z kraje  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.