Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Budišov nad Budišovkou trápí násilí a drogy. Město chce konfliktům předcházet pomocí nových kamer

Radnice v Budišově nad Budišovkou nechala rozšířit kamerový systém v ulicích. K investici okolo 400 000 korun představitelé města přistoupili s ohledem na přibývající konflikty a násilí. Především během letních měsíců se ve města stalo několik incidentů, řekl starosta Patrik Schramm (ODS).

Konflikty a násilí znepokojují místní

Rozhodnutí města investovat do kamerového systému padlo po několika bezpečnostních incidentech, které během léta znepokojily veřejnost. 

„Došla nám trpělivost. Konflikty a násilí ve městě určitě trpět nehodláme a uděláme vše pro to, aby se u nás lidé cítili bezpečně. I proto se výběrem nových kamerových míst prioritně zaměřujeme na problémové lokality," uvedl starosta Schramm.

Problematická sídliště

Bezpečnostní riziko vidí hlavně na dvou sídlištích, kde žijí i lidé, kteří působí problémy. Je tam také několik ubytoven pro sociálně slabé. „Na přelomu července a srpna se tam situace zhoršila," uvedl. Město podle něj řešilo hromadné rvačky, napadení.

Jednou se porvalo až 70 lidí. Jsou tam ale i problémy s drogami, s rušením nočního klidu," řekl starosta. „Od té doby tam je každý víkend tam posílena činnost policie. Kontrolují osoby i auta. Situace se tak zlepšila," řekl.

Pod dohledem kamerového systému

Aktuálně je v Budišově plně funkčních 30 kamer, šest dalších, právě na obou sídlištích, je před spuštěním.

„Pět zastaralých kamer jsme vyměnili za nové a moderní, byly opraveny tři kamerové body. Nyní je navíc na sídlištích dokončován nový kamerový systém s šesti kamerami," doplnil starosta. Dodal, že kromě toho město pořídilo nové nahrávací zařízení, ke kterému se může připojit až 64 kamer.

Kamerový systém tak město může rychle a flexibilně rozšiřovat do dalších míst, pokud se v budoucnu ukáže, že je to nutné.

„Samozřejmě intenzivně monitorujeme drogové či alkoholové delikty, narušování veřejného pořádku, rušení nočního klidu a podobně, kamerový systém by nám měl pomoci tyto prohřešky lépe řešit," uvedl vedoucí strážník městské policie Jaroslav Stadler.

Posílit policejní řady

Vedení města rovněž intenzivně spolupracuje s policií z Vítkova, která v Budišově nad Budišovkou v případě potřeby zasahuje. „Momentálně řešíme vzdálený přístup k našemu kamerovému systému. Sdílení záznamů z kamer v reálném čase pomůže oběma stranám," dodal starosta.

Pomoci by podle něj mohl i vyšší počet strážníků. Nové chce město přilákat náborovým příspěvkem 60 000 korun. „Připravujeme také veřejné setkání k otázkám bezpečnosti. Propojili jsme se s městy, které řeší obdobné problémy, a intenzivně spolupracuje s Agenturou pro sociální začleňování na řešení problémů spojených se sociálním vyloučením," uvedl Schramm.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Opavsko, Budišov nad Budišovkou, násilí, kamerový systém, drogy, sídliště, konflikty, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budišov nad Budišovkou trápí násilí a drogy. Město chce konfliktům předcházet pomocí nových kamer  |  Opavsko  |  Z kraje  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.