Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Stavba provizorního mostu v Opavě začne v říjnu, nyní na něj mohou jen chodci

Stavba provizorního mostu v opavské Ratibořské ulici začne v říjnu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nyní hledá zhotovitele. Původní most poškodila povodeň, nyní na něj mohou jen chodci. Nový most se pak začne stavět příští rok. Po dobu jeho výstavby bude Ratibořská přibližně na půl roku úplně uzavřená, řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Výstavbu obou mostních konstrukcí zajišťuje ŘSD. Aktuálně hledá zhotovitele provizorního mostu. Součástí stavby je i metrová lávka pro pěší. Termín pro podání nabídek je 4. října.

„Na základě nabídek pak domluvíme s konkrétním zhotovitelem jednotlivá data. Už probíhají přípravné práce, začali jsme odhalovat římsy. Provizorní most postavíme v řádu týdnů," uvedl Rýdl. Jezdit po něm ale budou jen osobní automobily, spoje městské hromadné dopravy a vozy Integrovaného záchranného systému.

Firmu, která postaví nový most, chce ŘSD hledat přes zimu. „Jakmile uzavřeme tendr, přistoupíme ke stavbě. Nový most bude hotový během stavební sezony 2025, jeho stavba by měla trvat maximálně půl roku," uvedl mluvčí ředitelství.

Po dobu stavby se ale Opavané musejí připravit na další dopravní omezení. Ratibořská ulice bude opět uzavřená. „V momentě, kdy budeme mít vybraného zhotovitele na stavbu nového mostu, provizorium se demontuje. Bude se jezdit po objízdných trasách. V místě stavby nového mostu bude úplná uzavírka," řekl.

Vytížený most v Ratibořské ulici je součástí trasy, která spojuje Opavu s Hlučínem a dále pak s Ostravou. Uzavřený je od povodní, které nejen Opavu postihly v polovině září. Proud vody jej poškodil natolik, že statik po kontrole rozhodl o jeho demolici. Nyní jej mohou využívat jen chodci. Nesmějí na něj ani sanitky či vozy hasičů. Ve městě jeho uzavření působí velké komplikace.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jana Berková

Štítky Opava, záplavy, stavby, silnice, most, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba provizorního mostu v Opavě začne v říjnu, nyní na něj mohou jen chodci  |  Opavsko  |  Z kraje  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.