Ostravští vědci vyvíjejí unikátní metodu na sledování toho, jak pacienti tráví

Autoři | Foto VŠB-Technická univerzita Ostrava

Ostravští vědci pracují na novém experimentu, který může výrazně změnit způsob sledování trávení u pacientů. Jejich měření kombinuje monitorování elektrické aktivity přímo uvnitř žaludku a zároveň na jeho povrchu. Cílem projektu je analyzovat procesy v trávicím traktu neinvazivním způsobem a v případě potřeby upravit stravovací režim pacientů.

Projekt se zaměřuje na dvě skupiny pacientů. První z nich tvoří pacienti v bezvědomí na jednotkách intenzivní péče, kteří dostávají výživu ve formě kašovitých jídel nebo roztoků. U některých z nich ovšem dochází ke komplikacím, protože výživu nestráví, což se mnohdy zjistí až po několika hodinách. 

Na výzkumu spolupracují odborníci z Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-Technické univerzity Ostrava s Ostravskou univerzitou a Fakultní nemocnicí Ostrava.

„Nyní jsme zahájili měření projevů trávicího traktu u prvních pacientů. Pomocí speciální sondy měříme elektrickou aktivitu uvnitř žaludku a současně pomocí elektrod sledujeme aktivitu také na povrchu břicha. Výsledkem by v budoucnu mohla být metodika, která umožní neinvazivní sledování trávení pouze s využitím elektrod na kůži. Lékařům by to pomohlo včas upravit stravovací režim a lépe pochopit, proč výživa nefunguje tak, jak by měla,“ vysvětluje Marek Penhaker z Fakulty elektrotechniky a informatiky.

Výzkum pomůže i lidem s obezitou

Druhou klíčovou skupinou jsou pacienti s obezitou, kteří navštěvují diabetologické ambulance. „Přestože si pacienti zaznamenávají údaje o příjmu potravy, tento způsob je velmi často nepřesný. Zapomínají zapisovat všechna data nebo některé informace záměrně neuvedou. My se snažíme celý proces zjednodušit a zpřesnit. Pomocí elektrod umístěných na břiše budeme průběžně snímat činnost žaludku. Tyto informace pak lékaři mohou využít k monitorování příjmu potravy, aniž by si pacient musel vést podrobné záznamy,“ doplnil Penhaker.

Tento inovativní přístup může podle odborníků přinést zásadní posun v péči o pacienty a usnadnit práci zdravotnickému personálu. V budoucnu by se monitorování způsobu trávení mohlo stát běžnou součástí péče stejně jako EKG nebo monitoring dýchání.

Ohodnoť článek

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky obezita, stravování pacientů, VŠB-Technická univerzita Ostrava, unikátní metoda, trávení

Komentáře

Antonin Jedla

A jak pacient i kadí????

Dnes, 18:16Odpovědět

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.