Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Liberty Ostrava nepředpokládá další spolupráci s firmou Tameh Czech. Energie si chce zajistit jinak

Hutní společnost Liberty Ostrava nepředpokládá další spolupráci s firmou Tameh Czech. Restrukturalizační plán chce realizovat s jinými dodavateli energií. Tameh Czech s restrukturalizačním plánem nesouhlasí. Chce vyčkat, až o restrukturalizaci rozhodne soud. Do té doby považuje prohlášení Liberty za bezpředmětná.

"Vedení společnosti Liberty Ostrava se nepodařilo do stanoveného termínu nalézt shodu s vedením společnosti Tameh Czech o zajišťování dodávek energií za férových a oboustranně přijatelných podmínek. Proto Liberty Ostrava přistoupí k realizaci plánu B restrukturalizačního plánu, který s další spoluprací s Tamehem nepočítá," řekl mluvčí Liberty Ostrava Ivo Štěrba. Krátkodobě bude podle něho přechod k vlastnímu řešení dodávek energií představovat pro Liberty zdržení, v dlouhodobém horizontu však bude levnější a efektivnější.

Podle mluvčího Tameh Czech Patrika Schobera z aktuálních zpráv restrukturalizačního správce vyplývá, že potřebná většina věřitelů nehlasovala pro vyloučení Tameh z insolvenčního řízení. "Tím pádem restrukturalizační plán nemohl být přijat. Do doby, než rozhodne o restrukturalizaci soud, jsou veškerá prohlášení Liberty Ostrava bezpředmětná," řekl. Firma se sama nachází v insolvenci. "Soustředí se na vlastní reorganizaci a nalezení investora, který by zajistil provoz podniku a udržení všech pracovních míst," řekl.

Liberty uvedla, že plán počítá se snížením fixních nákladů v několika oblastech. Tedy nad rámec 50 milionů eur, které se podařilo ušetřit za posledního půl roku. Firma nyní zahájí konzultace a technologickou přípravu k možnému odstavení dvou zbývajících koksárenských baterií, což povede k dalšímu snížení nákladů o více než jeden milion eur měsíčně. "Smyslem není využít toho ke snižování pracovních míst. Dotčeným zaměstnancům bude nabídnuta rekvalifikace a přesunutí na jinou pozici v rámci podniku," řekl Štěrba.

Proti restrukturalizačnímu plánu Liberty Ostrava vznese Tameh námitku k soudu

Proti restrukturalizačnímu plánu hutní firmy Liberty Ostrava vznese její dodavatel energií Tameh Czech námitku k soudu. Trvá na tom, že Liberty manipulovala s hlasováním za účelem vyloučení největšího věřitele. Na dotaz to uvedl mediální zástupce...

Zároveň se podle něj rozběhl proces kolektivního vyjednávání se zástupci odborových organizací působících v podniku o novém znění těch částí kolektivní smlouvy, jejichž platnost v polovině roku vyprší. Restrukturalizační plán je podle Štěrby založen na pěti základních principech, jimiž jsou obnovení výroby ve válcovnách, obnovení provozu vysoké pece, výrazná úspora nákladů, zajištění dodávek energií a finanční pomoc od mateřské skupiny.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má kolem 5000 zaměstnanců. Už delší dobu má problém platit závazky a většina jejích provozů stojí od loňského prosince, kdy jí Tameh zastavil dodávky energií. Tameh zaměstnává okolo 300 lidí. Většina pracovníků obou firem je od prosince doma. Liberty uvedla, že ke konci února eviduje celkové závazky zhruba za 16,4 miliardy korun.

Tameh je někdejší závod Energetika postavený jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodával elektřinu, plyny a páry. Liberty dodávala Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde. Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberty Ostrava

Štítky insolvence, spory, restrukturalizace, hutě, firmy, Liberty Ostrava, Tameh Czech, energie, Ostrava, ArcelorMittal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberty Ostrava nepředpokládá další spolupráci s firmou Tameh Czech. Energie si chce zajistit jinak  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.