Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

FOTOGALERIE: Dnes to vypukne. Začíná hokejové mistrovství světa v Ostravě

Do začátku prvního hokejového zápasu mistrovství světa v hokeji v Ostravě zbývá už jen několik málo hodin. Kolem Ostravar Arény finišovaly ve čtvrtek veškeré přípravy. V pátek zde změří síly od 16:20 hodin v prvním mistrovském utkání Slováci s Němci a poprvé se veřejnosti otevře fanzóna před halou.

Ve fanzóně kromě jiného mohou diváci během mistrovství na velkoplošné obrazovce sledovat zápasy českého týmu, který hraje svá utkání v Praze, nebo poslouchat slovenské, polské i české kapely. Ostravská fanzóna pojme pět tisíc návštěvníků a vstup do ní je zdarma.

Kdo vyhrál v roce 2001?

Na velkém pódiu v horkém čtvrtečním odpoledni probíhala zvuková zkouška. „Welcome, ladies and gentlemen!“ křičí do mikrofonu konferenciér a vše evidentně funguje bez problémů. „Kdo vyhrál v roce 2001 mistrovství světa v hokeji? Samozřejmě Česká republika!“ volá konferenciér dále a kolemjdoucím tak prozrazuje otázky i odpovědi z testu, který s největší pravděpodobností čeká na páteční návštěvníky. „A kdo vlastně hostil mistrovství světa v roce 2011? Samozřejmě Slovensko!“ sám se ptá a zároveň si odpovídá konferenciér. Právě Slováci a s nimi také Poláci dorazí do Ostravy podpořit své národní týmy ve velkých počtech. Mají to sem blízko.

Pivo a rum

Nebývalé změny se odehrávají i v ulicích a uličkách kolem haly. Na ulici Ruské, jedné z hlavních ostravských tepen, vyrůstají na jinak prázdných prostranstvích stánky, které již v pátek začnou nabízet pizzu, hamburgery, ale především pivo nebo rum. V jedné z uliček u nedalekého hotelu Clarion příznačně otevřou restauraci jen po dobu konání mistrovství. „Během MS v hokeji 10.5.-24.5 2024 restaurace otevřena,“ hlásá tabule na podniku, který je jinak trvale uzavřen. Obdobné fanzóny vznikají i na dalších dvorech, kde je běžně prázdno. V pátek odpoledne musí být vše hotovo.  Je otázkou, jak se provozovatelé místních narychlo postavených podniků popasují s cenami, když půllitr plzeňského piva má stát v oficiální fanzóně 110 korun.

Hokejové MS v Česku může útočit na divácký rekord, zlato obhajuje Kanada

Čtyřmi zápasy začne v pátek 87. mistrovství světa v ledním hokeji v Praze a Ostravě, které hostí šampionát znovu po devíti letech. V roli obhájce zlata se představí Kanada, která si loni připsala rekordní 28. titul. V roce 2015 stanovil turnaj v...

V bezprostřední blízkosti haly lze při troše trpělivosti zastihnout francouzské, stejně jako slovenské hokejisty. Francouzi se nechají vyfotit, Slováci nikoli. S médii o svých pocitech z města mluvit nechtějí. Na samotné fanoušky se ve čtvrtek teprve čekalo.

Už se těšíme!

Naproti Ostravar Arény na ulici Závodní je připraveno pro návštěvníky mistrovství velké parkoviště, za ním ještě nedávno stávala obrovská fabrika Vítkovice Heavy Machinery, ve které vznikaly ocelářské výrobky. Fabrika šla během loňského roku k zemi, v dálce za vrátnicí je vidět bagr, nakládající v prachu jakési její poslední zbytky. Takové jsou konce těžkého průmyslu v Ostravě. V budoucnu zde snad vyroste celá nová městská čtvrť. Z oken místního penzionu Sova zní hlasitý romský folklór a na rohu ulic Franklinova a Sovova se u popelnic vyhřívají místní bezdomovci, někteří podřimují v trávě. „Mistrovství světa? Jasně, že se už moc těšíme! Půjdeme se podívat, jak hrají Češi,“ plánují muži návštěvu fanzóny přes ulici a spokojeně se věnují konzumaci toho nejlacinějšího vína v plastových lahvích.

Ohodnoť článek

Foto Jan Král

Štítky Hokej, sport, fanoušci, mistrovství světa, Ostrava, fanzona, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Dnes to vypukne. Začíná hokejové mistrovství světa v Ostravě  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.