Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Moravskoslezští zemědělci budou protestovat na přechodech s Polskem a v Opavě

Moravskoslezští zemědělci budou ve čtvrtek protestovat proti agrární politice Evropské unie na čtyřech místech. Protesty se uskuteční na třech hraničních přechodech s Polskem a také v Opavě. Novinářům to dnes řekl ředitel Regionální agrární komory Ostravsko Robert Kučera. Akce budou součástí celoevropských protestů zemědělců.

"Pojedou nejenom traktory, ale většinou to budou traktory s návěsy. V Opavě bude průjezd městem, bude to taková demonstrativní jízda s tím, že se nebude nic brzdit nebo zpomalovat. Druhá část pojede na přechod za Krnovem, z polské strany jsou tam Hlubčice, a je domluveno, že tam přijede i hodně Poláků," řekl Kučera.

Další zemědělci z Bruntálska pojedou na přechod do Vysoké-Bartultovic. Velké množství zemědělců pak pojede na přechod v Chotěbuzi na Karvinsku, kam rovněž dorazí i jejich polští kolegové.

Protestní akce je vyhlášena od 10:00 do 12:00. Například zemědělci z Opavska mají podle Kučery sraz v 9:30 v podniku Zemědělská a. s. Opava-Kylešovice.

Marián Kaleta, který hospodaří na Třinecku, řekl, že pojedou na 10:00 rovnou na přechod v Chotěbuzi. Kolik zemědělců tam z české strany přijede, ještě přesně neví, ale mohlo by jich být kolem stovky. Z polské strany by podle něj mělo být účastníků ještě podstatně více.

Protesty zemědělců se ve čtvrtek uskuteční po celé republice. Pořádají je Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství. V pondělí část zemědělců demonstrovala před ministerstvem zemědělství v Praze, protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovali magistrálu. Požadovali, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050. Od tohoto protestu se ale hlavní zemědělské organizace distancovaly.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Opava, Polsko, traktor, okres Opava, okres Bruntál, Krnov, Hlubčice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravskoslezští zemědělci budou protestovat na přechodech s Polskem a v Opavě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.