Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Cestující ve Frýdku-Místku během září čeká změna. Po městě je nově svezou moderní elektrobusy

Do ulic Frýdku-Místku vyjede nová flotila elektrobusů. Tucet moderních a bezemisních strojů pro městkou hromadnou dopravu již parkuje v areálu dopravce, první cestující se jimi svezou už v průběhu tohoto měsíce. Jedná se o největší investici do vozového parku skupiny Transdev v celém Česku.

Ekologie a pohodlí

Městská hromadná doprava ve Frýdku-Místku bude o něco modernější a ekologičtější. Dvanáct nových elektrobusů vyjede do ulic v nejbližších týdnech. Bezemisní vozy pořídilo město ve spolupráci s dopravcem Transdev Slezsko a.s. za 155 milionů korun. 

„Lidé tráví v hromadné dopravě čas na cestách do práce, do škol a je důležité, aby se v ní cítili příjemně. Nové elektrobusy jsou klimatizované a doplněné prvky v nejvyšším možném standardu, například připojením k WIFI, systémem hlášení pro nevidomé a novým typem odbavení pomocí QR kódů. Občané mohou i nadále počítat s dotovanou MHD za 1 korunu, v projektu pokračujeme i nadále,“ uvedl frýdecko-místecký primátor Petr Korč (Naše Město F-M).

Změny ve vozovém parku

Nově pořízené elektrobusy nahradí stávající vozidla s pohonem na naftu a CNG. Z provozu bude vyřazeno 7 dieselových a 5 CNG autobusů. 

„V rámci příprav jsme museli vybudovat v našem zázemí ve Sviadnově také nové nabíjecí infrastruktury. Aktuálně pro MHD ve Frýdku-Místku bude v provozu 14 elektro autobusů z celkového počtu 40 vozů nutných pro denní provoz,“ upřesnil ředitel dopravce Transdev Jakub Vyvial.

Finanční stránka

Nové autobusy město stály téměř 155 miliónů korun. Pětaosmdesát procent celé částky spolufinancovala Evropská unie, 23 miliónů investoval dopravce. Na projektu se pracovalo dva a půl roku. Svým rozsahem a rozpočtem se jedná o největší investici do vozového parku v rámci celé skupiny Transdev v České republice.


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Frýdku-Místku

Štítky Frýdek-Místek, doprava, MHD, elektrobus, autobus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestující ve Frýdku-Místku během září čeká změna. Po městě je nově svezou moderní elektrobusy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.