Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Nový Jičín zavede od poloviny dubna sdílená jízdní kola

Město Nový Jičín zavede od poloviny dubna sdílená jízdní kola, rozhodli radní. Na 30 stanicích ve městě i jeho místních částech budou mít lidé k dispozici 75 kol společnosti Nextbike. Novojičínská radnice o tom informovala na svých internetových stránkách.

"Hlavním cílem zavedení sdílených kol je umožnit obyvatelům i návštěvníkům města pohybovat se pohodlně a rychle po městě a jeho místních částech. Věříme, že pro některé obyvatele to bude atraktivnější než použití automobilu. Každé kolo má sedm rychlostí tak, aby si případnou jízdu do kopce mohli vychutnat i ti méně trénovaní," uvedl místostarosta Ondřej Syrovátka (Zelení).

Nový Jičín na projektu spolupracuje s Kopřivnicí, která tuto službu také zavádí. "To je v České republice rarita. Díky spolupráci se nám podařilo dosáhnout lepší ceny a jako bonus pro naše obyvatele také možnost přejezdu mezi oběma městy," uvedl Syrovátka.

Prvních 30 minut jízdy bude zdarma, každá další započatá půlhodina bude stát 18 korun. "Částka 18 korun je totožná s cenou jízdného MHD. Věříme, že nízkým poplatkem motivujeme i nerozhodné zájemce sdílená kola vyzkoušet. Rozmístění stanovišť bylo pečlivě vybráno tak, aby rovnoměrně pokrylo území města. Protože půjde o pilotní projekt, může se v budoucnu rozvržení stanic změnit," uvedla referentka novojičínského odboru rozvoje a investic Markéta Jánošíková.

Služba bude fungovat do začátku prosince. Pak radnice vyhodnotí přínos a využití sdílených kol a zváží prodloužení jejich provozu pro další období.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nextbike

Štítky ČR, správa, doprava, cykloturistika, Nový Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový Jičín zavede od poloviny dubna sdílená jízdní kola  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.