Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Starou Bělou a Polanku nad Odrou propojila nová cyklotrasa. Stezku vedenou po mostě využijí i pěší

Moravskoslezští cyklisté se dočkali zbrusu nového propojení mezi Starou Bělou a Polankou nad Odrou. Víc jak 100 metrů dlouhou stezku vedenou po mostě budou společně sdílet cyklističtí nadšenci i chodci. Cyklotrasu mohou volně užívat od pondělí 20. května.

Původní most přes Odru z šedesátých let už nevyhovoval

Při rekonstrukci mostu přes řeku Odru bylo vybudováno nové cyklistické propojení obou městských obvodů. Délka stezky je 116 metrů, zatímco široká je 2 a půl metru  v jihovýchodním úseku a 3 metry v úseku severozápadním. Stezka vedená po mostě je součástí tohoto mostního objektu a tvoří ji asfaltový povrch.

„Obě stavby byly realizovány současně. Investorem rekonstrukce mostu byla Správa silnic Moravskoslezského kraje, město Ostrava bylo investorem stavby cyklistického propojení. Stavební práce byly zahájeny v březnu roku 2023 a dílo bylo dokončeno v květnu roku letošního, délka prací byla ovlivněna zjištěním nevyhovujícího stavu v podzákladí mostu a souvisejícími pracemi. Zhotovitelem obou staveb byla firma STRABAG a. s., projekt cyklistické trasy zpracovala společnost HaskoningDHV Czech Republic, s. r. o.,“ vysvětlil náměstek primátora Břetislav Riger (hnutí Ostravak).

Náklady přesáhly čtyři miliony korun

V rámci rekonstrukce se řešila zejména podoba stávajícího mostu z roku 1968, který už nevyhovoval standardům a bylo potřeba jej nahradit novým mostem z předpjatého betonu. Při stavbě cyklostezky bylo potřeba přepojit i kabeláž veřejného osvětlení. Celkové stavební náklady přesáhly čtyři miliony korun bez DPH.

Rekonstrukce mostu probíhala za úplné uzavírky silnice II/478, silniční provoz byl převeden na objízdnou trasu. Po dobu rekonstrukce byla pro pěší a cyklisty v provozu provizorní lávka s přístupovými chodníky.

Nové cyklotrasy v Ostravě

Na výstavbě nových cyklotras se pracuje také v Ostravě. Stezka M, S Mečnikovova - Žákovská propojí stávající cyklistické trasy na okrajích území.

„Pro opravy cyklostezek vyčlenilo v roce 2024 město téměř 20 milionů korun. V procesu příprav jsou rovněž další nové komunikace pro cyklisty, které jsou součástí dalších staveb, například revitalizace nábřeží Ostravice za výstavištěm Černá louka i rekonstrukce ulice Přemyslovců, která následně obsáhne i vybudování cyklo infrastruktury,“ doplnil Riger.

Ostravský bikesharing nabízí třicet minut v sedle zdarma

Ostrava po vzoru ostatních cyklistických velmocí podporuje cykloinfrastrukturu také systémem sílených kol 

„Chceme nabídnout lidem alternativu ekologického způsobu dopravy.  V roce 2023 podpořilo město Ostrava tuto službu sdílených kol 4,3 miliony korun a nabídlo i novinku 30 minut jízdy na sdíleném kole zdarma pro uživatele s celoroční jízdenkou ODIS. Přívětivá je pro uživatele jistě i ekonomická stránka tohoto způsobu dopravy, víc jak 91 procent loňských výpůjček bylo do 15 minut, průměrná cesta měla délku 1,4 kilometru. Tam, kde je to možné a uživatel se rozhodne pro využití sdíleného kola místo dopravy autem, přispěje ke snížení produkce oxidu uhličitého ve městě,“ uvedl náměstek primátora pro životní prostředí Aleš Boháč (ČSSD).

Momentálně má město k dispozici 1100 kol v 380 stanicích. Na sdílených kolech lze vyrazit i do dalších měst, nově Frýdku-Místku, ale také Ludgeřovic či Hlučína, doplnila ostravská mluvčí Gabriela Pokorná.

Na sdíleném kole z Ostravy třeba i do Beskyd. Oblíbený bikesharing se nově rozšířil i do Frýdku-Místku

Sdílená kola si nově bude nově možné si vypůjčit a vrátit také ve Frýdku-Místku. V Ostravě služba funguje od roku 2018 a její popularita roste, stojany a stanice se proto postupně rozšiřují také do okolních měst a obcí. Třeba oblíbenou...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Ostrava

Štítky Moravskoslezský kraj, cyklostezka, rekonstrukce, cyklisti, chodci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starou Bělou a Polanku nad Odrou propojila nová cyklotrasa. Stezku vedenou po mostě využijí i pěší  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.