Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Chystá se přestavba trati mezi Kunčicemi a Frýdkem-Místkem, místní si ovšem počkají až do roku 2029

Správa železnic (SŽ) připravuje přestavbu a elektrifikaci trati mezi Ostravou-Kunčicemi a Frýdkem-Místkem. Nyní vybrala projektanta stavby, společnost Sudop Brno, jejíž nabídka činila více než 237 milionů korun.

Zahájení stavebních prací je naplánované na rok 2026 a dokončení o tři roky později, uvedl SŽ Dušan Gavenda. Uskutečnění stavby bude podle něj znamenat další významný krok k posílení železniční infrastruktury v Moravskoslezském kraji.

„Vybraný dodavatel zpracuje projektovou dokumentaci pro povolení a provádění stavby, která zahrnuje kompletní přestavbu čtrnáctikilometrového úseku včetně přidání druhé koleje mezi Vratimovem a Frýdkem-Místkem," uvedl Gavenda.

Modernizace se bude týkat i stanic Vratimov, Paskov, Lískovec u Frýdku a Frýdek-Místek, které budou upraveny pro obsluhu nákladních vlaků o délce až 740 metrů. „Součástí rekonstrukce bude také elektrizace střídavou napájecí soustavou, která se v této části republiky dosud nepoužívá, postupně se ale zavede na celou železniční síť," přiblížil mluvčí.

Stavba podle něj zásadně zlepší příměstskou dopravu. Doba jízdy mezi Ostravou-Kunčicemi a Frýdkem-Místkem se díky zvýšení traťové rychlosti na 120 kilometrů v hodině bude moci zkrátit na polovinu. „Větší bezpečnost potom zajistí výstavba dvou mimoúrovňových křížení, která nahradí stávající železniční přejezdy ve Vratimově a Frýdku-Místku," dodal Gavenda.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, železnice, stavby, Moravskoslezský, Frýdek-Místek, Správa železnic, přestavba, Moravskoslezský kraj, doprava, Vratimov, modernizace, železnice, vlaky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chystá se přestavba trati mezi Kunčicemi a Frýdkem-Místkem, místní si ovšem počkají až do roku 2029  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.