Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Bohumín na Karvinsku v příštím roce dostane dva nové kruhové objezdy. Vyjdou na 72 milionů

V Bohumíně na Karvinsku by v příštím roce měla začít výstavba dvou okružních křižovatek. Usnadnit mají cestování v centru města a zajistit bezpečnější provoz na rozcestí Bohumína a Rychvaldu. Výstavba by měla stát 72 milionů korun a na financování se bude podílet i Moravskoslezský kraj, řekla mluvčí radnice Jana Končítková.

První z kruhových objezdů má vzniknout v křížení Štefánikovy ulice a třídy Dr. E. Beneše, která patří k dopravně nejvytíženějším ve městě. Především ve špičce je doprava v místě komplikovaná. „Okružní křižovatka je v tomto úseku ideálním řešením. Umožní plynulejší provoz ze všech směrů, bude bezpečnější i pro chodce a ocení ji také řidiči autobusů, pro které je najíždění do současné křižovatky zkouškou profesionální zručnosti," uvedl místostarosta Lumír Macura (SOCDEM).

Silnice vedoucí Štefánikovou ulicí je krajská, město proto na záměru stavby kruhového objezdu spolupracuje s Moravskoslezským krajem, který by měl uhradit 40 procent z předpokládaných 36 milionů korun. „Z dosavadních jednání s krajem vyplývá, že stavba se uskuteční v letních měsících příštího roku," uvedla mluvčí.

Druhá okružní křižovatka vznikne v městské části Záblatí na hranici katastru s Rychvaldem. „Úsek, kterému se přezdívá rozcestí, není z pohledu řidičů příliš oblíbeným. V táhlé zatáčce se ti méně zkušení a pozorní dostávají do problémů. Moravskoslezský kraj už před lety přislíbil postavit v tomto místě kruhový objezd a autobusový záliv pro větší bezpečnost cestujících. Samotnou realizaci však brzdilo soukromé vlastnictví okolních pozemků, respektive neochota jejich majitelů je prodat. Nakonec kraj musel přistoupit k vyvlastnění," řekla mluvčí.

Stavbu by měl financovat především kraj a město Rychvald, ale Bohumín na výstavbu rovněž přispěje. „Minulý týden jsme jednali se zástupci Rychvaldu. Kraj vyčíslil investici na 36 milionů korun, Rychvald se na ní bude podílet částkou přes deset milionů korun, polovinu sousedům uhradíme my. Silnici i autobusovou zastávku totiž využívají ve velké míře právě naši obyvatelé. Práce by mohly být zahájeny v příštím roce za předpokladu, že se akci podaří zařadit do rozpočtů obou měst i kraje na rok 2025," řekl místostarosta.

Moravskoslezský kraj by chtěl oba kruhové objezdy dokončit ještě v příštím roce. Podle mluvčí by poté kraj chtěl zahájit jednu z největších rekonstrukcí na Karvinsku, a to stavebně i finančně náročnou opravu železárenského mostu v Bezručově ulici, který je v nevyhovujícím technickém stavu. „Vzhledem k předpokládané celkové uzávěře nechce Bohumín ani kraj komplikovat dopravu dalšími omezeními," doplnila mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Bohumín

Štítky ČR, Moravskoslezský kraj, správa, silnice, stavby, kruhový objezd, Bohumín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohumín na Karvinsku v příštím roce dostane dva nové kruhové objezdy. Vyjdou na 72 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.