Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Ostravský dopravní podnik zdvojnásobil úklid tramvají. Čistější budou i trolejbusy, autobusy a zastávky

Dopravní podnik Ostrava (DPO) zintenzivnil čištění vozidel městské hromadné dopravy. Běžný úklid se dělá denně, ale takzvaný kompletní úklid se například u tramvají nově provádí každých deset dní stejně jako u autobusů a trolejbusů, tedy dvakrát častěji než dosud. Novinářům to v pátek řekl generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.

Karosérie vozů čistí moderní mycí linky DPO, jejichž počet se rozšířil ze tří na pět. O úklid interiérů se starají externí společnosti TSC Group a Zenova services, s nimiž nyní DPO uzavřel nové smlouvy. Nabídková cena za zakázku, která vzešla ze soutěže, byla přes 116 milionů korun na čtyři roky, výsledná cena se ale bude odvíjet od množství prací.

„Jsem rád, že čištění má i jakýsi manažerský řídící mechanismus, protože nejde jenom o to, jak často se myje a čistí, ale i v jaké kvalitě. Máme nově zřízené pozice manažera úklidu na straně dodavatele a naši manažeři čistoty přebírají vyčištěné vozy a snaží se, aby kvalita čištění byla po všech stránkách na té nejvyšší úrovni," řekl Morys.

Mycí linky v areálech DPO umyjí za měsíc až 300 tramvají, 495 autobusů a 161 trolejbusů. „Běžná údržba, která probíhá na smyčkách a ve vozovnách přes noc, tak probíhá každý den. Dochází i k průběžnému vytipování větších nečistot, tam se samozřejmě zasahuje individuálně podle digitálních hlášení. Kompletní údržba je nově jednou za deset dní," řekl ředitel.

Dalšími novinkami, které DPO zavádí, je například čištění parními čističi u nepřístupných míst nebo možnost hloubkového čištění podlah. DPO chce podle ředitele myčky i vozidla osadit elektronickými přístroji a sledovat, jak často se vozy opravdu myjí. Data chce sdílet na svých internetových stránkách.

„Sdílíme postupně stále více různých reportů a statistik. Budeme sdílet i data o mytí a věříme, že to přispěje k důvěře a k pocitu komfortu a bezpečí, který chceme v městské hromadné dopravě budovat. Chceme, aby lidé měli zpětnou vazbu, co všechno děláme pro to, aby MHD v Ostravě byla čistá a komfortní," řekl Morys.

Obchodní ředitel TSC Group Michal Pifka řekl, že při běžném úklidu firma používá výhradně certifikované ekologické čisticí prostředky, které nezatěžují životní prostředí a jsou šetrné k lidskému zdraví.

„DPO zajišťuje úklid téměř 570 vozidel a více než 200 nástupišť tramvajových zastávek včetně přístřešků, laviček, proskleného zábradlí a odpadkových košů. Udržování čistoty MHD vnímáme jako veřejný zájem všech Ostravanů," uvedl náměstek ostravského primátora Břetislav Riger (Ostravak).

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPO

Štítky ČR, MHD, Ostrava, úklid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostravský dopravní podnik zdvojnásobil úklid tramvají. Čistější budou i trolejbusy, autobusy a zastávky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.