Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Řidičům se po třech letech otevřel obchvat Mošnova na Novojičínsku. Sníží hluk a zjednoduší cestu na letiště

Řidičům se ve středu otevřel obchvat Mošnova na Novojičínsku. Ulehčí obci od husté dopravy a také zlepší příjezd k Letišti Leoše Janáčka Ostrava i do přilehlé průmyslové zóny.

Přeložka silnice I/58 je dlouhá přes 3,3 kilometru a bez DPH stála zhruba 400 milionů korun. Novinářům to řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

„Na trase se vyskytují tři kruhové objezdy. Je to dvouproudová komunikace, která poslouží tomu, že odvede tranzitní dopravu z obce Mošnov," řekl Mátl. Stavba je podle něj důležitá i tím, že na dálnici napojí letiště a průmyslovou zónu, kvůli níž je v místě silná tranzitní doprava. Přímé napojení na průmyslovou zónu mají dvě z nových okružních křižovatek.

Silnice I/58 patří mezi hlavní cesty vedoucí z Ostravy jižním směrem přes Kopřivnici či Frenštát pod Radhoštěm až do rekreační oblasti Beskyd. ŘSD uvádí, že podle posledního sčítání po silnici projede denně 11 tisíc aut, z toho téměř 2000 tvoří těžká kamionová doprava.

Obchvat Mošnova postavila společnost Eurovia CS, stavět se začalo předloni v říjnu. Stavba navázala na obchvat sousední obce Skotnice, který byl zprovozněn na konci roku 2020. Dohromady vytvořily ucelený nový úsek silnice I/58, který nyní propojuje dálnici D48 u Příbora a původní silnici I/58 severně od Mošnova, jež vede do Ostravy a k dálnicím D1 a D56.

„Obchvat je pro nás velmi důležitý. Čekali jsme na tuto chvíli v podstatě téměř čtvrt století, protože máme tady významný subjekt, jako je průmyslová zóna, která nadměrně zatěžovala dopravu v obci," řekla mošnovská starostka Šárka Demlová (Občané pro Mošnov).

V podstatě hlavní tah do průmyslové zóny podle ní vedl středem zastavěného území obce, takřka pod okny obyvatel Mošnova. „To s sebou neslo samozřejmě mnoho negativních externalit, jako je hluk, vibrace, prach, velké emise. Občané si často stěžovali na to, že nemohou bezpečně přejít komunikaci, že nemohou vůbec vyjet ze svých vjezdů od svých nemovitosti na hlavní komunikaci," řekla starostka.

Obchvat vede převážně volnou krajinou mimo obytnou zástavbu obce. Vyžádal si ale zábory zemědělské půdy. „Našim cílem je samozřejmě silnice první třídy stavět tak, aby neprocházely zastavěným územím obcí a měst. V tomto případě vytahujeme právě tranzitní dopravu z obce Mošnov a napojení letiště bude odteď více bezpečné a plynulé," řekl Mátl.

ŘSD plánuje v Moravskoslezském kraji stavby dalších obchvatů. „Ještě letos chceme začít stavět východní obchvat I/45 v Bruntálu. Jde o první etapu, stavbu dlouhou 4,5 kilometru, která vyjde na 830 milionů korun bez DPH. Máme stavební povolení v právní moci a v rámci výběrového řízení jsou podány nabídky uchazečů a probíhá jejich hodnocení," uvedl Mátl. Chystá se také jižní obchvat Opavy na silnicích I/46 a I/57, u Opavy severní obchvat obce Nové Sedlice na silnici I/11 nebo západní obchvat Krnova.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mošnov - obchvat

Štítky ČR, silnice, stavby, Mošnov, Moravskoslezslý kraj, Novojičínsko, obchvat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidičům se po třech letech otevřel obchvat Mošnova na Novojičínsku. Sníží hluk a zjednoduší cestu na letiště  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.