Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Opava rozšíří okruh uživatelů, kteří budou moci využívat parkovací zóny

Opava rozšíří od srpna okruh uživatelů, kteří budou moci využívat parkovací zóny. Tuto možnost nabídne například lidem s platnými nájemními smlouvami nebo těm, kteří do města dojíždějí za prací. Novinářům to dnes sdělil Martin Kůs z tiskového oddělení.

Od letošního ledna jsou ve městě dvě parkovací oblasti, v nichž jsou vyčleněny prostory s rezidentním parkováním a prostory pro veřejné zpoplatněné parkování. "Modré pruhy na vozovce se staly prostředkem, kterým vedení města vyšlo vstříc občanům, kteří si stěžovali na fakt, že poblíž svého bydliště prakticky nemohou zaparkovat auto a často musejí hledat místo k stání i dlouhé minuty," připomněl Kůs.

Změna ale měla své kritiky, kteří poukazovali na to, že systém nezohledňuje některé skupiny obyvatel Opavy. Radní se proto rozhodli rozšířit okruh uživatelů, kteří budou moci parkovací zóny využívat. Změna začne platit od 1. srpna.

"Především se rozšíří okruh osob, které mohou získat parkovací oprávnění v parkovací oblasti. Stávající úprava byla prioritně určená pro rezidentní a abonentní parkování, nově se na základě rozhodnutí vedení města rozšíří možnost získat parkovací oprávnění také pro osoby, které v oblastech bydlí, ale nemají zde trvalý pobyt, pro ty, kteří do oblastí dojíždějí do práce či za podnikáním, a také chceme nabídnout možnost parkování pro některé konkrétní skupiny, které se také ozývaly,“ uvedl opavský radní Petr Popadinec (ANO), který má na starosti dopravu.

Město zohlednilo skutečnost, že obyvatele s platnou nájemní smlouvou, i když bez trvalého pobytu, lze brát jako rezidenty a měli by tak mít nárok na parkovací místa. Za čtvrtletní parkování zaplatí 1400 korun, roční je vyjde na 4200 korun, a to v případě prvního vozu. Pro druhý a každé další automobil je cena na čtvrt roku stanovena na 4200 korun a na rok na 14 tisíc korun.

"Snažili jsme se navrhnout ceny, které jsou jen nepatrně vyšší než pro rezidenty s trvalým pobytem. Pokud by ale připadaly někomu moc vysoké, mají nájemci možnost zřídit si v Opavě trvalé bydliště, a tím si i zlevnit poplatky za parkování,“ doplnil Popadinec.

Změny pravidel počítají například i s možností takzvaného návštěvnického parkování. Určeno je těm, kteří do města dojíždějí za prací nebo podnikáním. Za první automobil je cena stanovena na 3000 za čtvrtletí nebo 9600 za rok. Pro každé další parkovací oprávnění to bude 5000 korun čtvrtletně nebo 16 800 korun ročně. Tito lidé budou moci v parkovací oblasti stát ve všedních dnech od 07:00 do 15:00.

"Vedení města vychází vstříc také sociálním službám a fyzickým osobám podnikajícím dle zvláštních předpisů v oblasti terénních sociálních služeb. Těm je určeno parkovací oprávnění v ceně 480 korun za jeden rok," doplnil Kůs. Pro již registrované rezidenty a abonenty se podmínky nijak nemění.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, automobilová, Opava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opava rozšíří okruh uživatelů, kteří budou moci využívat parkovací zóny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.