Počasí dnes30 °C, zítra21 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Jedete se psem na dovolenou? Jak správně převážet naše čtyřnohé mazlíčky?

Cestujete často autem se svým psem? Je důležité zajistit, aby byl váš čtyřnohý přítel během jízdy bezpečně připoután. Nezajištěný pes může při autonehodě představovat vážné riziko nejen pro sebe, ale i pro všechny pasažéry v autě.

Podle zákona o silničním provozu musí být zvířata v autě řádně zabezpečena tak, aby nemohla ohrozit život nebo zdraví lidí nebo jiných zvířat a zároveň nemohla zasahovat do řízení vozidla. Jak ale správně zajistit psa? Máte několik možností:

  1. Pes v kufru s bednou: Pro velké psy je ideální přepravovat je v kufru v pevné plastové bedně, která musí být řádně ukotvena, aby se při nárazu nerozpohybovala.
  2. Pes v bedně na sedadle: Pokud vaše auto neumožňuje umístění bedny do kufru, můžete ji umístit na zadní sedadlo. I zde je důležité bednu řádně připoutat, aby nedošlo k jejímu posunu nebo převrácení při náhlém zastavení.
  3. Pes s bezpečnostním pásem: Pro menší psy může být vhodným řešením speciální bezpečnostní pás s postrojem, který pes nosí a který se zapojuje do standardního pásu v autě. Důležité je, aby pás nebyl příliš dlouhý, aby pes při nárazu nebyl vyvržen z sedadla.

Ve všech případech je klíčové zajistit, aby byl pes během jízdy co nejméně stresován a zároveň co nejbezpečněji zajištěn. „Doporučujeme také nechat psa zvyknout si na způsob přepravy postupně, aby byla jízda příjemná pro všechny,“ vysvětluje v tiskové zprávě Markéta Novotná z Týmu silniční bezpečnosti.

Co říká zákon? 

Zákon č. 361/2000 Sb. k přeprav zvířat stanovuje:

  • Řidič je kromě povinností uvedených v § 4 (Povinnosti účastníka provozu na pozemních komunikacích) dále povinen zajistit bezpečnost přepravované osoby nebo zvířete a bezpečnou přepravu nákladu.
  • Při přepravě živých zvířat nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Bezpečně na cesty

Štítky pes, kufr, bezpečnostní pás, pes, zvíře, doprava, dovolená, pravidla, léto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedete se psem na dovolenou? Jak správně převážet naše čtyřnohé mazlíčky?  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.