Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Fiala: Vláda sleduje situaci v Liberty Ostrava, možnost zasáhnout je omezená

Vláda se věnuje situaci v Liberty Ostrava. Možnosti státu a vlády zasáhnout v problémech hutní společnosti ale jsou omezené, protože je to soukromá firma, řekl na dotaz po jednání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS). Moravskoslezská tripartita dnes vyzvala vládu, aby začala hledat řešení krize nejen v Liberty, ale v celém českém ocelářství pro případ, že by huť skončila v úpadku.

"Situaci sledujeme, pracujeme na různých scénářích, pravda je ale taková, že je to soukromá firma a možnosti státu a vlády k zásahu jsou limitované," řekl Fiala. Pád huti by považoval za špatný i s ohledem na to, že Moravskoslezský kraj je strukturálně znevýhodněný. "Zatím dochází k výplatě zaměstnanců, v nějaké formě je držena stávající situace, ale je nám jasné, že dlouhodobě to takhle udržitelné není," dodal premiér.

Liberty Ostrava, která zaměstnává zhruba 6000 lidí, už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Většina jejích provozů od 22. prosince stojí a zaměstnanci zůstávají doma. Dodavatel Tameh Czech totiž huti vypnul dodávky energií. Skončil v úpadku, což zdůvodnil právě tím, že mu Liberty řadu měsíců neplatí a dluží mu téměř dvě miliardy korun.

Hutní společnost chrání před věřiteli od loňského prosince moratorium vyhlášené soudem. Server Seznam Zprávy ale minulý týden napsal, že restrukturalizační správce Liberty navrhl soudu, aby moratorium zrušil. Firma je podle něj v platební neschopnosti. Soud o tom bude podle serveru s vyloučením veřejnosti jednat 28. února.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ODS

Štítky ČR, hutě, vláda, hospodářství, Liberty Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fiala: Vláda sleduje situaci v Liberty Ostrava, možnost zasáhnout je omezená  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.