Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Liberty Ostrava upravuje restrukturalizační plán, většina pracovníků je dál doma

Liberty Ostrava upravuje restrukturalizační plán a dojednává dodávky polotovarů, z nichž bude vyrábět produkty s vysokou přidanou hodnotou, uvedla dnes mluvčí společnosti Kateřina Zajíčková. Potvrdila, že většina zaměstnanců hutního podniku zůstane doma další týden. Mluvčí společnosti Tameh Czech Patrik Schober řekl, že také většina zaměstnanců této firmy zůstává doma.

Zaměstnanci jsou doma od loňského 22. prosince a jejich nástup firma o týden odložila poosmé. Většina provozů v huti stojí, protože se huť stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií.

"Většina zaměstnanců pokračuje na takzvaných „jiných překážkách na straně zaměstnavatele“, a to do 26. února 2024 včetně," sdělila Zajíčková. Uvedla, že 15. února firma rozjela výrobu svodidel a snaží se o zajištění externího vstupního materiálu pro rozšíření výroby, v úterý se v rourovně zprovozní svařovna.

"Minulý týden také byla zprovozněna kotelna na koksovně. Během týdne budou provedena technická opatření pro zajištění jejího provozu na plný výkon," uvedla Zajíčková. Firma podle ní dále opravuje části zařízení, které poškodil mráz.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Má okolo 6000 zaměstnanců.

Před věřiteli firmu od loňského prosince chrání moratorium vyhlášené soudem. Server Seznam Zprávy ale minulý týden napsal, že restrukturalizační správce podniku Liberty Ostrava navrhl soudu, aby moratorium zrušil. Firma je podle něj v platební neschopnosti.

"Náš podnik zůstává solventní a dodržuje závazky, vyplývající z všeobecného moratoria. Navzdory problémům, kterým čelíme, budeme i nadále přijímat veškerá nezbytná opatření, abychom udrželi stabilitu naší společnosti," sdělila dnes Zajíčková.

Firma podle ní musí upravit jednotlivé fáze restrukturalizačního plánu, což povede k tomu, že se válcovny rozjedou až v příštích několika týdnech a k výrobě budou využívat dovážené bramy (polotovary) od rumunské společnosti Liberty Galati a dalších dodavatelů. První objednaná dodávka bram už dorazila do slovinského přístavu Koper a jakmile projde celním odbavením, bude odeslána do Ostravy. Z bram se budou vyrábět například svodidla.

"Pokud jde o společnost Tameh Czech, její představenstvo nadále odmítá zvážit úpravu smlouvy o dodávkách elektřiny, a to i přesto, že jsme společnosti předložili konkrétní nabídky podpory, nebo dokonce navrhli převzetí elektrárny. Vynakládáme veškeré úsilí na to, abychom vyřešili spor s touto společností, avšak ta brzdí konstruktivní posun v našem jednání," uvedla Zajíčková. Tameh naopak stále uvádí, že snaha Liberty o řešení situace je nedostatečná.

"Liberty Ostrava s Tameh Czech nejedná a za celou dobu zaslalo pouze jeden dopis. Liberty Ostrava nabízí zaplacení části nákladů na výplaty zaměstnanců a nákup uhlí. Takovýto návrh neodpovídá aktuální smlouvě mezi oběma společnosti a Tameh Czech pro svůj provoz potřebuje i jiné vstupy než jen uhlí a lidskou práci. Hlavně však návrhy Liberty zcela neřeší vzniklou situaci," uvedl Schober.

Huť podle něj zneužívá ochranné moratorium k oddálení řešení situace, které by mělo obnášet navrácení skoro sedmi miliard, jež Liberty půjčila svým sesterským společnostem. "Vedení společnosti Tameh se shoduje s insolvenčním správcem na tom, že před obnovením dodávek energií musí Liberty Ostrava nejdříve zaplatit podstatnou část svého více než dvoumiliardového dluhu, dále náklady na rozjezd a udržení provozu a kompenzovat emisní povolenky," uvedl Schober.

Zajíčková uvedla, že skupina Liberty požádala o schůzku s eurokomisařkou Margrethe Vestagerovou. "Naše skupina by s ní ráda jednala o závažných strukturálních problémech, jimž čelí středoevropští a východoevropští výrobci oceli, a dále pak o jí navrhované pracovní skupině, která by projednala další postup pro toto odvětví," uvedla Zajíčková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberty Ostrava

Štítky ČR, hutě, práce, firmy, Liberty Ostrava, Tameh Czech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberty Ostrava upravuje restrukturalizační plán, většina pracovníků je dál doma  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.