Počasí dnes31 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Insolvenčí správce: Liberty a finanční plán? Žádný není

Dluhy společnosti Liberty Ostrava rostou a vůbec není jasné kdo, jak a zda vůbec je uhradí. Na základě svých šetření v uplynulých týdnech insolvenční správce zadlužené společnosti Liberty Ostrava Šimon Peták upozornil na zásadní problémy v řízení finančních toků. V dnes zveřejněné zprávě o stavu řízení uvedl, že představitelé společnosti dosud nebyli schopni vysvětlit, jak hodlají hradit vznikající náklady, včetně mezd zaměstnanců, a řídit finance v příštích měsících. Všechny doposavad udělané kroky podle insolvenčního správce nezajišťují, aby dluhy nenarůstaly. Tým insolvenčního správce proto připravuje další postup.

Řízení jako improvizace

„Insolvenční správce ihned po svém ustanovení do funkce na konci měsíce června vyzval představenstvo a vedení společnosti k součinnosti, zahájil zjišťování majetkové podstaty a také dohled nad činností společnosti Liberty Ostrava. Proběhla celá řada jednání s věřiteli, obchodními partnery, s insolvenčním správcem společnosti TAMEH a Liberty Częstochowa i zástupci vlády a zástupci odborů a několik zasedání prozatímního věřitelského výboru,“ informuje mluvčí správce Jana Dronská.  Tým insolvenčního správce podle Dronské průběžně přezkoumává přihlášené pohledávky a prověřuje a analyzuje dodané podklady o majetku i činnosti podniku. Vyžádal si rovněž plán cash-flow, výroby a obchodu, neboť prioritou je udržení podniku v chodu a zachování udržitelné části pracovních míst.

„Musím konstatovat, že dlužník dosud nebyl schopen předložit reálný cash-flow plán své další činnosti, přestože jsme o to opakovaně žádali. Způsob řízení cash-flow společnosti se jeví být založený na improvizaci bez jakékoli koncepce a byť jen krátkodobého racionálního plánu,“ uvádí insolvenční správce Šimon Peták, ohlášený společník TP Insolvence.

Projídání majetkové podstaty

První dvě předložené varianty cash-flow plánu nelze podle insolvenčního správce pokládat za reálně podložené. Ukazují spíše na „pasivní vyčkávání za současného projídání majetkové podstaty, aniž by dlužník předkládal jakoukoli racionální variantu dalšího postupu“, uvádí se ve Zprávě insolvenčního správce o stavu řízení. Třetí varianta předložená správci až 24. července je založena na předpokladu tollingu /náhradního financování/ prostřednictvím společnosti, která by pomohla financovat výrobu rourovny a válcovny. Insolvenční správce byl informován, že dlužník podepsal dvě smlouvy s polskou společností DONQUIXOTE. Ovšem i tato poslední varianta znamená negativní cash-flow. Koncem roku by firmě chybělo cca 280 milionů korun při počtu zaměstnanců nižším než 2 tisíce. Pokud bude jejich počet vyšší, schodek by byl ještě větší. Zástupci společnosti Liberty Ostrava ani nevysvětlili, z jakých zdrojů má být tento schodek financován.

„Insolvenční správce se pozastavuje nad tím, jak firma v uplynulých měsících prezentovala, že řeší způsoby financování provozu. Současný stav tomu neodpovídá a není ani jasné, proč společnost po delším jednání nakonec nevyužila připravenou nabídku na tollingové financování od společnosti VÍTKOVICE MACHINERY TRADE. Výhled navíc komplikuje prohlášení představitelů firmy, že významnější podporu od skupiny a majitele nelze očekávat. Přitom právě neuhrazené pohledávky v rámci skupiny jsou jednou z hlavních příčin úpadku ostravského podniku. Jak vyplývá ze seznamu pohledávek předloženého správci při zahájení insolvenčního řízení firma evidovala pohledávky vůči společnostem ze své skupiny ve výši přesahující 11,7 miliard korun,“  popisuje komplikovanou situaci mluvčí Jana Dronská.

Nezájem o primární výrobu

Dále insolvenční správce ve své zprávě potvrdil, že je informován o probíhající komunikaci s dalším zájemcem – společností MORAVIA STEEL, která může vyústit v nabídku možné jiné spolupráce, avšak taková nabídka zatím insolvenčnímu správci předložena nebyla. O provozování primární výroby neprojevil zájem nikdo. Podle oznámení vedení podniku tedy bude ukončen i provoz koksovny.

V závěru dokumentu insolvenční správce uvedl, že považuje dlužníkovu aktivitu v oblasti zajištění financování provozu a zakázkové náplně za nedostatečnou, když hospodářská situace firmy včetně toho, kam spěje, musela být představenstvu zjevná řadu měsíců, a přesto nenásledovala odpovídající opatření. Insolvenční správce proto připravuje další postup v koordinaci s prozatímním věřitelským výborem. O dalších krocích bude průběžně informovat.

O způsobu řešení úpadku společnosti Liberty Ostrava zatím nebylo rozhodnuto, dlužník ani žádný z věřitelů dosud nepodal návrh na povolení reorganizace. Věřitelé mohou přihlašovat své pohledávky až do 21. srpna. Přezkumné jednání soud nařídil na 28. listopadu a první schůze věřitelů proběhne 29. listopadu.


 

Ohodnoť článek

Foto Jan Král

Štítky Ostrava, Liberty Ostrava, insolvence, insolvenční správce, pohledávky, dluhy, výroba, Vítkovice, dlužník, finance, hutě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Insolvenčí správce: Liberty a finanční plán? Žádný není  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.