Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Firma Homola holding nabízí za odval Lihovarská zkrachovalé Liberty 200 milionů korun

Firma Homola holding má zájem o koupi odvalu Lihovarská, který patří zkrachovalé hutní společnosti Liberty Ostrava. Za areál ve Slezské Ostravě nabízí 200 milionů korun bez DPH, vyplývá z informací v insolvenčním rejstříku. Za odval již dřív nabídlo několik zájemců od 120 do 130 milionů korun.

Proti prodeji se staví insolvenční správce Liberty společnost TP Insolvence i někteří věřitelé, podle nichž má materiál v odvalu hodnotu miliardy korun.

„Zájemce HOMOLA holding s.r.o. současně sděluje, že je připraven okamžitě jednat o podmínkách prodeje odvalu Lihovarská, včetně ceny za prodej odvalu Lihovarská a způsobu její úhrady tak, aby bylo dosaženo smyslu a účelu insolvenčního řízení, a je připraven také jednat o podmínkách k zajištění potřeb huti v rámci provozování struskového hospodářství," uvedl v návrhu právní zástupce firmy Homola Vladimír Zonek.

Huť chtěla odval již dřív prodat za 120 milionů korun společnosti FDXX strategie z Mikulovic na Jesenicku. Ostravské společnosti Jiperastav a Ecocoal Slag Handling (ESH), které jsou věřiteli huti, následně nabídly za areál odvalu 125, respektive minimálně 130 milionů korun.

Halda neboli odval Lihovarská je několik set metrů od areálu huti, kam z něj vede železniční vlečka. Velkoobjemový odpad především z huti se tam vyváží od roku 1958. Znalecká kancelář PKF Apogeo Esteem ve svém posudku uvedla, že se na odvalu skladuje a zpracovává vysokopecní struska a materiály, které jsou druhotným produktem z průmyslové výroby.

Většina provozů Liberty Ostrava ale od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií, stojí a převážná část zaměstnanců je od té doby doma. Nyní začala Liberty Ostrava odstavovat i koksovnu a chystá hromadné propouštění. Odbory už dříve uvedly, že by se propouštění mohlo dotknout až 2600 zaměstnanců ze současných více než 4000.

Slezská huť vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Od roku 2019 patří společnosti Liberty Steel Group z Guptova koncernu GFG Alliance.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Štefek, CC BY-SA 3.0 CZ, via Wikimedia Commons

Štítky Ostrava, hutě, reality, soud, insolvence, firmy, Liberty Ostrava, Homola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma Homola holding nabízí za odval Lihovarská zkrachovalé Liberty 200 milionů korun  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.