Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

V Dětmarovicích vzniká regulační stanice plynu, první objekt nízkoemisní teplárny

Regulační stanice plynu bude prvním hotovým objektem nové nízkoemisní teplárny za dvě miliardy korun, kterou Skupina ČEZ buduje v Dětmarovicích na Karvinsku. Regulační stanice už vzniká a bude hotova ještě letos, na jaře se začnou stavět biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Teplárna zahájí provoz na konci roku 2026. Novinářům to sdělil mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

"Jsme dohodnuti s městy Orlová a Bohumín na dlouhodobé dodávce tepla do roku 2040. Vybráni jsou také vítězové výběrových řízení na dodavatele kogeneračních jednotek, biomasové kotelny a centrální elektrické stanice," uvedl generální ředitel společnosti ČEZ ESCO a předseda dozorčí rady společnosti ČEZ Teplárenská Kamil Čermák.

Biomasové a plynové zdroje nahradí současné černouhelné kotle. Teplárna díky nim sníží emise oxidu uhličitého, síry, dusíku a tuhých znečišťujících látek o 94 až 98 procent.

"Jako první v plánu výstavby přichází na řadu regulační stanice plynu. Na základovou desku o rozměrech 23 krát devět metrů byla umístěna nová ocelová konstrukce a právě probíhají závěrečné práce na opláštění objektu. Současně probíhá betonáž první opěrné stěny včetně základových patek pro nejdelší potrubní a kabelový most," uvedl generální ředitel ČEZ Teplárenské Rostislav Díža.

Skupina ČEZ zaměstnává v Moravskoslezském kraji více než 2000 lidí. Elektrárna Dětmarovice je největší klasickou uhelnou elektrárnou na Moravě a ve Slezsku. V provozu je od roku 1975, s výkonem 800 megawattů byla nejvýkonnější elektrárnou spalující černé uhlí v Česku. Kromě dodávky elektřiny do sítě zajišťuje teplo a teplou vodu přibližně pro 38.000 obyvatel Orlové a Bohumína. Ředitel Elektrárny Dětmarovice Martin Hančar už dříve řekl, že ještě není stanoveno, kdy elektrárna skončí se spalováním uhlí, ale uhelné bloky budou určitě v provozu ještě i příští topnou sezonu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČEZ

Štítky ČR, energie, teplo, ČEZ, ČEZ Teplárenská, Dětmarovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dětmarovicích vzniká regulační stanice plynu, první objekt nízkoemisní teplárny  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.