Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Slezská huť Liberty se odvolala proti zákazu nakládání s podstatnou částí majetku

Hutní společnost Liberty Ostrava zastoupená advokátem a bývalým ministrem spravedlnosti za ANO Robertem Pelikánem se odvolala proti rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě, který jí zakázal nakládat s podstatnou částí jejího majetku. O odvolání bude rozhodovat Vrchní soud v Olomouci. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku, upozornil na to server e15. Liberty Ostrava je od června v úpadku.

Huť prý nepochybila

Pelikán v odvolání uvedl, že firma je přesvědčena, že soud usnesení vydal přesto, že nebyly splněny podmínky pro nařízení předběžného opatření. Liberty podle něj neučinila žádný úkon, kterým by nevýhodně nakládala s pohledávkami vůči ostatním členům koncernové skupiny, není nečinná při nakládání s majetkem za účelem eliminace zmenšování majetkové podstaty, ani nenakládá nevýhodně s emisními povolenkami.

Slezská huť patří od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Liberty Ostrava vyráběla ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl.

Liberty v nesnázích

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část pracovníků je od té doby doma. Minulý měsíc podnik odstavil svou koksovnu a rozdal výpovědi zhruba 1600 zaměstnancům. Do té doby měla firma zhruba 4000 pracovníků. Okolnosti související s Liberty Ostrava už několik měsíců prověřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Na konci srpna prozatímní věřitelský výbor na návrh insolvenčního správce schválil smlouvy o tollingovém a úvěrovém financování pro provozy 15 a 16 huti, tedy rourovnu a válcovny plochých výrobků. Tollingovým partnerem se stane společnost Vítkovice Machinery Trade ze skupiny CE Industries Jaroslava Strnada. Druhovýroba v těchto provozech se rozjede v polovině října.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Ostrava, hutě, soud, insolvence, Liberty Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slezská huť Liberty se odvolala proti zákazu nakládání s podstatnou částí majetku  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.