Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Bývalý ministr zdravotnictví Němeček brojí proti drahé vodě. Petici podepsalo 3215 lidí z Moravskoslezského kraje

Petici, která bojuje za zlevnění vody na severní Moravě a ve Slezsku, podepsalo celkem 3215 lidí. Bývalý ministr zdravotnictví a současný lídr kandidátky SOCDEM do krajských voleb v Moravskoslezském kraji Svatopluk Němeček ji v pátek dopoledne předal na ministerstvo financí.

Nedostatky v regulaci vodárenství

Kromě požadavku nižších cen signatáři poukazují na nedostatky v regulaci vodárenství. Ministerstvo financí v reakci uvedlo, že jeho zástupci o záměru předat petici dopředu nevěděli, vodárenství ale považují za extrémně regulovaný obor.

Petice upozorňuje na nestandardní chování vodárenské společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace, a.s. (SmVaK), která dodává vodu do většiny kraje. Společnost si podle iniciativy Férová voda, která vznikla na podporu petice, dlouhodobě účtuje násobně vyšší marži než ostatní vodárenské společnosti v tuzemsku.

Až čtyřnásobná marže

„Ze znevýhodněného regionu tak každoročně odnáší ve formě zisku stamiliony korun," uvedl předseda spolku David Kaszper.

Na výjimečně vysokou obchodní marži společnosti SmVaK aktuálně upozornila analýza nadnárodní konzultační společnosti Grant Thornton, která porovnávala hospodaření několika velkých vodárenských společností v Česku. Analytici zjistili, že SmVaK jako jediná z porovnávaných společností svůj zisk vytváří primárně pro potřeby akcionářů.

„Připadá mi naprosto nepřijatelné, aby společnost měla obchodní marži dosahující téměř čtyřicet procent, když se průměr v Česku pohybuje okolo deseti procent," uvedl iniciátor petice Němeček. 

Striktní omezení nastavená ministerstvem

Ministerstvo financí pro ČTK uvedlo, že oblast vodárenství je extrémně regulovaným oborem a pravidla striktně omezují, jaké náklady lze považovat za ekonomicky oprávněné a přísně stanovuje také výši přiměřeného zisku.

„Od roku 2022 je regulací rozdělen zisk za provozování a zisk za vlastnění bez možnosti převodu tohoto zisku mezi vlastníky a provozovateli. Ani jeden ze zisků na metr krychlový vody se nemůže meziročně zvýšit o více než sedm procent," uvedlo tiskové oddělení MF.

Realita cen

Mluvčí SmVaK Marek Síbrt už dříve řekl, že společnost pravidla regulace striktně dodržuje a petici chápe jako součást politické kampaně před volbami.  Společnost si letos za metr krychlový účtuje 132,75 Kč, loni to bylo 118,52 Kč. Průměrná cena vody v Česku byla loni asi 113 Kč za metr krychlový.

„Spočítali jsme, že kdyby SmVaK nastavoval marži v poloviční výši, tedy na české poměry stále vysoce nadprůměrné, mohla by voda pro odběratele zlevnit o 13 korun. To je pro průměrnou čtyřčlennou rodinu roční úspora až 1500 korun,“ uvedl Kaszper.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Moravskoslezský kraj, Svatopluk Němeček, SmVak, petice, regulace, voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý ministr zdravotnictví Němeček brojí proti drahé vodě. Petici podepsalo 3215 lidí z Moravskoslezského kraje  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.