Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Krajský soud schválil reorganizaci Vítkovických sléváren. Firma spoléhá na vstup nového investora

Krajský soud v Ostravě schválil reorganizaci ostravské společnosti Vítkovické slévárny, která je od loňského listopadu v úpadku. Vyplývá to z údajů v insolvenčním rejstříku. Slévárny nyní jednají s investorem z Turecka. Jejich právní zástupce Václav Žalud již dříve uvedl, že by o vstupu investora do firmy mělo být jasno do 1. listopadu.

Reorganizační plán má zelenou

Reorganizační plán v září přijala většina věřitelů, dvě skupiny ho ale odmítly. Soud i přes jejich nesouhlas nakonec reorganizaci schválil. „Reorganizační plán zajišťuje rovné zacházení se všemi zjištěnými pohledávkami v rámci skupiny věřitelů, která jej nepřijala," uvedl mimo jiné soud v usnesení.

Stěžejním bodem plánu je vstup nového investora. Majitelem se původně měla stát společnost Calves Group, která však nesložila zálohu ve stanoveném termínu ani po opakovaných urgencích. Zástupci Vítkovických sléváren proto začali jednat s druhým zájemcem v pořadí, kterým je turecký investor.

Nový investor je nezbytný

Soud v usnesení uvedl, že pokud se nakonec nepovede investora najít, nebo pokud investor nesplní převzaté závazky, budou muset Vítkovické slévárny podat návrh na přeměnu reorganizace v konkurz. „Ledaže by věřitelé preferovali jiné řešení," podotkl soud.

Celkem 195 věřitelů přihlásilo pohledávky dohromady za více než 874 milionů korun. Většinu z nich insolvenční správce Jan Mašek uznal. Podle něj je reorganizace pro vyřešení situace stále výhodnější než konkurz.

Bez investora půjde firma do konkurzu

„Reorganizační plán, tak jak je dlužníkem sestaven, opravdu zajišťuje, pokud tedy dopadne vstup strategického investora, vyšší plnění. V případě, kdy by byl úpadek dlužníka řešen formou konkurzu, tak se dá očekávat, že to plnění bude výrazně nižší, protože by se provoz obchodního závodu musel zastavit, bohužel by se propustili zaměstnanci a hodnota provozovaného závodu by se, řekněme, ztratila," řekl již v září Mašek.

Druhou stěžejní součástí reorganizačního plánu byly prodeje majetku uzavřené divize. „V minulých měsících jsme úspěšně prodali nemovitosti, hotové výrobky zbylé po uzavření ztrátové divize slévárny odlitků a také nepotřebný majetek této divize s výsledným přínosem významně přes 200 milionů korun. Nemovitosti si koupilo několik subjektů z regionu," uvedl na začátku září krizový manažer a jednatel Vítkovických sléváren Ladislav Musil. Například administrativní budovu s přilehlou výrobní halou získala ostravská firma Mostárna Lískovec.

Proč jsou slévárny v nesnázích?

Vítkovické slévárny patří k nejvýznamnějším slévárenským společnostem a výrobcům válců ve střední a východní Evropě. Jsou tradičním výrobcem válců pro válcování kovů za tepla, jako jediný český výrobce disponují technologií odstředivého lití válců. Společnost uvedla, že se dostala do dluhů v důsledku války na Ukrajině, ale i vlivem dramatického nárůstu cen energií a celkově nepříznivé situace ocelářského průmyslu v Evropě.

Firma na podzim ukončila ztrátovou výrobu divize slévárny odlitků a propustila v souvislosti s tím 63 zaměstnanců. V divizi slévárny válců oproti tomu výroba pokračuje dál a v podniku pracuje 180 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Vítkovických sléváren

Štítky Moravskoslezský kraj, hutě, insolvence, firmy, Vítkovické slévárny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský soud schválil reorganizaci Vítkovických sléváren. Firma spoléhá na vstup nového investora  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.