Počasí dnes13 °C, zítra15 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Hala pro BWM se v Mošnově začne stavět ještě letos. Firma provoz rozjede v roce 2026

Developerská společnost Concens Investments chce ještě letos začít stavět v Mošnově na Novojičínsku třetí etapu průmyslového areálu Ostrava Airport Multimodal Park. Na pozemku o rozloze 513 000 metrů čtverečních vzniknou tři haly, z nichž v jedné s plochou přes 123 000 metrů čtverečních bude na základě desetiletého předpronájmu distribuční centrum automobilky BMW Group.

Čeká se na stavební povolení

Jeho provoz by měl začít počátkem roku 2026. Společnost Concens Investments to dnes sdělila v tiskové zprávě. Podle dřívějších informací má mít investice hodnotu 3,4 miliardy korun. 

„Výstavbu zahájíme ihned po vydání stavebního povolení. Předpokládáme, že se tak stane do konce roku 2024," uvedl výkonný ředitel společnosti Concens Investments Tomáš Novotný. Kromě hal tam vznikne i železniční terminál.

Zastupitelé rozhodli v červenci

Strategickou průmyslovou zónu v Mošnově spravuje město Ostrava, jehož zastupitelé o prodeji pozemků rozhodli letos v červenci. Concens Investments je získala prostřednictvím své společnosti OAMP Holding za 429 milionů korun plus DPH.

„Nové logistické centrum bude klíčovou součástí naší sítě a bude zajišťovat díly pro výrobu automobilů a motorek v zámoří. Mohli bychom říkat z České republiky do světa, protože díly budou dodávány do našich továren například v Brazílii, Thajsku a Indii. Plánujeme, že distribuce z Ostravy začne naplno fungovat koncem roku 2026," uvedl vedoucí BMW Group Oversea Logistics Oliver Bilstein.

Automobilka podpoří dlouhodobý rozvoj regionu

Generální ředitel BMW Czech Republic Maciej Galant uvedl, že vedle BMW Group Future Mobility Development Center u Sokolova vytvoří unikátní logistické centrum v Mošnově významný počet nových pracovních míst. „S prodejem posledního velkého stavebního pozemku v mošnovské rozvojové zóně jsme čekali na strategického investora, který přispěje k dlouhodobému rozvoji našeho regionu a který zde vytvoří nová stálá pracovní místa," uvedl ostravský primátor Jan Dohnal (ODS). Podle dřívějších informací by míst mělo být přes 1000.

Concens Investments je česká developerská společnost zaměřující se na přípravu, výstavbu a pronájem průmyslových a logistických nemovitostí. V roce 2018 začala stavět OAMP v Mošnově, jehož nemovitosti pronajímá logistickým a výrobním společnostem. Celková plocha areálu může v nejbližších letech přesáhnout rozlohu 550 000 metrů čtverečních pronajímatelných komerčních ploch. V roce 2021 Concens Investments část OAMP spolu s výrobním areálem v Nošovicích na Frýdecko-Místecku prodala americkému realitnímu investičnímu fondu EQT Exeter.

BMW Group loni celosvětově prodala více než 2,55 milionu osobních vozů a více než 209 000 motocyklů. Zisk před zdaněním v účetním roce 2023 činil 17,1 miliardy eur (zhruba 427,5 miliardy korun) při příjmech 155,5 miliardy eur (skoro čtyři biliony korun). Na konci roku měla BMW Group téměř 155 000 zaměstnanců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením MMO

Štítky Moravskoslezský kraj, stavby, automoto, Mošnov, hala, BMW, průmysl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hala pro BWM se v Mošnově začne stavět ještě letos. Firma provoz rozjede v roce 2026  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.