Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Vítkovice Steel by mohly v příštích letech odebírat ocelové bramy z Ománu

Ostravská hutní firma Vítkovice Steel by mohla v příštích letech odebírat ročně až milion tun ocelových bram (polotovarů) ze vznikajícího velkého závodu na výrobu takzvané zelené oceli v Ománu. Továrnu tam staví společnost Vulcan Green Steel z indické ocelářské skupiny Jindal Steel & Power, s níž Vítkovice podepsaly závazné memorandum o spolupráci. Pro ostravskou firmu jde o průlomový strategický krok. Novinářům to dnes řekla mluvčí firmy Jana Dronská.

"Získání nového dodavatele vstupního materiálu vyrobeného nejmodernější technologií je průlomovým strategickým krokem, který nám umožní vyrábět a dodávat na trh kvalitní plechy, štětovnice a výpalky z ekologické oceli," uvedl generální ředitel podniku Radek Strouhal.

Vítkovice Steel by se tak podle něj měly stát jedním z prvních výrobců tzv. zelených plechů v Evropě a posílit tím konkurenceschopnost i svou pozici na trzích. "Memorandem jsme si rezervovali jeden milion tun ročně. Zatím takového objemu výroby nedosahujeme, letos bychom chtěli vyrobit zhruba 600 tisíc tun, ale je to naším cílem v příštích letech," uvedl Strouhal.

Označení zelená ocel se používá pro ocel vyrobenou s minimálním dopadem na životní prostředí. Klasické výrobní postupy jsou nahrazovány moderními, kdy se omezuje nebo zcela opouští využívání fosilních paliv. Vulcan Green Steel uvádí, že jejich ocelářský komplex v Duqm bude mít počáteční kapacitu pět milionů tun dekarbonizované oceli ročně a k výrobě plně využije obnovitelné zdroje energie, protože bude těžit z obrovského solárního a větrného potenciálu Ománu.

Vítkovice Steel nyní využívají ocelové bramy od dodavatelů z různých zemí, jedním z hlavních je i Rusko. Bramy je zatím možné z Ruska dovážet, protože nejde o výrobek, ale o vstupní materiál, který si firmy nemohou samy běžně dovézt nebo vyrobit. Dronská uvedla, že tato výjimka byla prodloužena do roku 2028.

"Vítkovice Steel hledají a zkoušejí nové dodavatele bram dlouhodobě, v podstatě už od uzavření vlastní ocelárny v roce 2015, intenzivně pak poslední dva roky. Důležitou roli při tom mají nejen technické parametry, kvalita a logistika, ale i uhlíková stopa a dopady na životní prostředí," uvedla mluvčí. Dodávkami z Arabského poloostrova by podle ní firma mohla pokrýt celou svou potřebu vstupního materiálu a zajistit si dostatek bram pro svůj další rozvoj.

Vítkovice Steel jsou tradičním evropským výrobcem válcovaných výrobků z oceli. Firma je největším výrobcem ocelových plechů v České republice a jediným výrobcem štětovnic, jež se používají při zakládání staveb a zpevňování břehů vodních cest. Většina produktů ostravského podniku se uplatňuje ve stavebnictví a strojírenství, 70 procent výrobků směřuje do zahraničí. Podnik má přes 800 zaměstnanců. Firmu vlastní nadnárodní investiční fondy ze zemí bývalého Sovětského svazu. V roce 2022 skončila ve ztrátě 422,7 milionu korun a vytvořila tržby z prodeje výrobků a služeb 6,1 miliardy korun.

V dubnu 2022 Finanční analytický úřad Vítkovicím Steel kvůli podezření na vlastnické propojení s Ruskou federací zablokoval majetek v souvislosti se sankcemi proti Rusku, když vojensky napadlo Ukrajinu. Vedení podniku ale uvádí, že firma ruské vlastníky ze sankčních seznamů nemá. Firma může dále fungovat, nesmí ale být prodána nebo její podíly převedeny na jiného vlastníka.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vítkovice Steel.

Štítky ČR, Omán, Indie, hutě, Vítkovice Steel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítkovice Steel by mohly v příštích letech odebírat ocelové bramy z Ománu  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.