Počasí dnes27 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 27. června 2024  |  Svátek má Ladislav
Bez reklam

Podle odborníků by bylo ideální opět scelit Liberty a Tameh, uvedli ministři

Případný zájemce o odkoupení huti Liberty Ostrava by měl ideálně zároveň získat i firmu Tameh Czech, která podniku dodávala energie. Shodují se na tom odborníci, řekli ve čtvrtek novinářům v Ostravě ministři průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) a financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podnik na sebe v minulém týdnu podal insolvenční návrh. Uvedl v něm, že jeho závazky po lhůtě splatnosti převyšují pět miliard korun. Huť nemá peníze na mzdy a zaměstnancům tak jejich náhradu bude minimálně po dobu tří měsíců vyplácet stát prostřednictvím úřadu práce.

Společné řešení

Liberty Ostrava je v problémech od loňska. Od prosince, kdy společnost Tameh Czech zastavila huti dodávky energií, většina jejích provozů stojí. Převážná část zaměstnanců, kterých má podnik zhruba 5000, je od té doby doma.

„Všichni odborníci říkají, že aby to mělo smysl, tak se to musí vyřešit dohromady. Myslím, že to byl základ těch budoucích problémů, když tu energetickou část vyjmete z ocelárny. To není názor ministrů, ale říkají nám to všichni experti, kteří tomu průmyslovému odvětví rozumí. Takže já předpokládám, že pokud by tam někdo investoval, tak by musel vyřešit ten problém a nějak ten majetek scelit," uvedl Stanjura.

Podle Síkely ale není možné být přehnanými optimisty. „Ten vstup kohokoliv do Liberty za dané situace je velké riziko pro budoucího investora. Jako stát můžeme dělat pouze to, že se mu budeme snažit riziko do určité zredukovat. Samozřejmě budoucnost by měla být taková, že pokud bude výroba zachována, aby tam byla i garance transformace výroby ve smyslu nových trendů, to znamená výroby zelené dekarbonizované oceli. To bude do budoucna znamenat investiční náklady, a o to těžší může být nového investora přilákat," řekl Síkela.

Liberty a Tameh

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh se nachází přímo v areálu Liberty. Jde o někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh ale zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Tameh huti dodával elektřinu, různé plyny a páry, Liberty zase Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů. Tameh skončil v prosinci v úpadku. Své problémy zdůvodnil tím, že mu Liberty dlouhodobě neplatila.

Liberty na sebe před týdnem podala insolvenční návrh a Krajský soud v Ostravě zahájil insolvenční řízení. Soud vyzval věřitele, aby přihlašovali své pohledávky. Do dnešního dne tak učinilo podle údajů v insolvenčním rejstříku více než 30 věřitelů. Například dodavatel energií Tameh požaduje téměř 2,2 miliardy korun, státní pojišťovna EGAP více než 1,1 miliardy korun, banka Greensill má pohledávku zhruba 360 milionů Kč, společnost Reelgate pak uplatňuje více než čtyři miliony korun a rakouská firma Danieli Engineering & Services 1,4 milionu korun. Většina dalších pohledávek, které dosud věřitelé přihlásili, je pak vyčíslená na méně než milion korun.

Dluhy na pojistném

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) dnes přihlásila pohledávku za bezmála 59 milionů korun za nesplnění zákonné povinnosti platit pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na zaměstnanost. Správa zároveň navrhla jmenování prozatímního věřitelského výboru. Chce být jedním z jeho členů za nezajištěné věřitele. „S ohledem na zákonnou úpravu splatnosti pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti zaměstnavatele je, s ohledem na vedené insolvenční řízení, předpoklad vzniku dalšího dosud nevyčísleného dluhu na pojistném za měsíc květen," uvedla ČSSZ v návrhu. V prozatímním věřitelském výboru chtějí být také EGAP a Tameh, návrh podaly minulý týden. Za nezajištěné věřitele chce být ve výboru také havířovská společnost 1435mm, která uvádí, že má za Liberty nezajištěné pohledávky za 35 milionů korun.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Mluvčí Liberty Kateřina Zajíčková v pondělí řekla, že v podniku nyní funguje výroba svodidel, důlních výztuží, zinkovna a rozjíždí se i takzvaná středojemná válcovna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberty Ostrava

Štítky ČR, hutě, vláda, firmy, Liberty Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle odborníků by bylo ideální opět scelit Liberty a Tameh, uvedli ministři  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.