Počasí dnes32 °C, zítra28 °C
Pátek 16. srpna 2024  |  Svátek má Jáchym
Bez reklam

V Havířově začala modernizace energetiky 22 objektů za více než 150 milionů korun

V Havířově na Karvinsku začala modernizace energetiky 22 městských objektů za více než 150 milionů korun. Zateplení, instalace fotovoltaiky či modernizace vzduchotechniky a osvětlení čeká budovy magistrátu, trojici objektů sociální péče, dva kulturní domy, středisko volného času, sportovní halu Slávie, ale také 14 základních škol. Jde o největší městský úsporný projekt na Moravě a ve Slezsku, Havířov díky němu ušetří ročně 15,4 milionu korun. Projekt má na starosti společnost ENESA z holdingu ČEZ ESCO. ČTK to řekl mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Město do úsporných opatření nevkládá žádné vlastní prostředky. Projekt se dělá takzvanou formou EPC (Energy Performance Contranting), kdy energetické úspory udělá na městských objektech na své náklady soukromá firma. Projekt se bude splácet ze samotných úspor, za jejichž výši zároveň ČEZ ESCO přímo ručí. Pokud by byly úspory menší, musí rozdíl doplatit.

"Provozní náklady objektů díky EPC klesnou do roku 2035 oproti současnosti o 44 procent. Význam má projekt i pro životní prostředí, emise CO2 klesnou o 2036 tun ročně," řekl Sobol.

Všechna energeticky úsporná opatření mají být hotova do podzimu příštího roku. "První úspory začne město sčítat od ledna 2026. Projekt bude trvat deset let, ale úspory bude generovat až do okamžiku skončení životnosti instalovaných zařízení," uvedl Sobol.

Havířovský primátor a zároveň moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) uvedl, že v regionu desítky let hrálo hlavní roli uhlí, s jehož využíváním se ale končí. "Proto jsme se rozhodli pro kompletní přeměnu energetiky v našem městě, která zahrnuje modernizaci teplárenství a vznik městské firmy ENVEZ, stejně jako start největšího městského EPC projektu na Moravě a ve Slezsku. Investici budeme splácet z budoucích úspor energie, jejichž výší máme dodavatelem garantovánu, což pro nás znamená nulové riziko a benefit pro náš rozpočet," uvedl Bělica.

Podobných městských projektů bylo podle Sobola v Česku spuštěno více než 60, ten havířovský je ale svým rozsahem výjimečný. "První práce na EPC projektu začaly tento měsíc výměnou topných ventilů, modernizací vnitřního osvětlení a instalací regulace teploty v místnostech městských objektů," uvedl mluvčí.

Střechy a stropy firma zateplí například na obou kulturních domech. Na střechách 15 budov instaluje fotovoltaiky, ve 20 bude modernizuje osvětlení. "Součástí projektu bude i instalace automaticky ovládaných ventilů na topná tělesa ve 14 budovách či areálech. Ty budou součástí systému IRC (individual room control), jenž umožňuje nastavení a sledování teploty ve více než 4200 místnostech podle způsobu využití, rozvrhu či pracovní doby tak, aby při zachování teplotního komfortu nedocházelo ke zbytečnému plýtvání energií," uvedl Sobol.

Generální ředitel ENESA Pavol Fraňo uvedl, že základem jsou nejen instalace moderních technologií, ale také důsledný energetický management, který dohlíží na každodenní provoz. "Díky němu můžeme v energetickém hospodářství města nacházet další místa s potenciálem úspor a v budoucnu ještě navyšovat garantovanou úsporu energie," uvedl Fraňo.

ČEZ ESCO (Energy Service Company) je dceřiná společnost ČEZ, která se zaměřuje na služby související s moderní energetikou, dekarbonizací a snižováním klimatické stopy pro průmyslové zákazníky, obce a instituce. Je také dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou. Má přibližně 2000 zaměstnanců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, správa, Havířov, ČEZ, ČEZ ESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Havířově začala modernizace energetiky 22 objektů za více než 150 milionů korun  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.