Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Úřad práce dosud vyplatil náhradní mzdu zhruba čtvrtině žadatelů z huti Liberty Ostrava

Úřad práce vyplatil náhradní mzdu 3118 žadatelům z huti Liberty Ostrava, která je od června v insolvenci. Dalším 397 pracovníkům peníze pošle dnes. Celkem úředníci dostali 4227 žádostí o náhradu výdělku. Od úterka bude deset mobilních týmů v podniku přijímat žádosti za další měsíc, informoval mluvčí úřadu práce Martin Bušo.

Celkové výdaje státu na tříměsíční náhrady mezd by měly činit asi 1,3 miliardy korun, pro tyto případy se platí odvody z výdělků na politiku zaměstnanosti. 

„Celkem 3787 žádostí bylo schváleno a 3118 již vyplaceno. Ostatní žádosti jsou řešeny většinou v rámci správního řízení... Díky koordinaci a spolupráci všech krajských poboček úřadu se tak podaří k dnešnímu datu vyplatit více než 80 procent žádostí," uvedl mluvčí. Podle něj od úterý začnou mobilní týmy v podniku přijímat žádosti za další měsíc, tedy za červen. K dispozici budou i další specialisté, kteří poskytnou poradenství.

Po začátku insolvenčního řízení stát poskytne žadatelům nevyplacené mzdy, a to po tři měsíce. Zaměstnanci o ně mohli začít žádat 17. června. Generální ředitel úřadu práce Daniel Krištof už dřív popsal, že desítku mobilních týmů tvořili pracovníci úřadu a personalisté z podniku. Vyplňování formulářů tak bylo podle Krištofa přesnější a vyřizování rychlejší. Proces pomáhá zrychlit i digitalizace a přenos dat mezi resortními systémy, uvedl už dřív ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Výdaje na náhradní mzdy i s odvody by měly činit asi 1,3 miliardy korun. Měsíční náhrady do 1,5násobku průměrné mzdy poskytuje stát za květen, červen a červenec. Pro tyto případy se platí odvody ze mzdy na politiku zaměstnanosti. Zaměstnavatel na ni z vyměřovacího základu zaměstnanců posílá státu 1,2 procenta.

Jurečka dnes v tiskové zprávě sdělil, že vláda intenzivně řeší budoucnost celé Liberty Ostrava a chce zabránit nenávratným škodám, které by mohly nastat při úplném přerušení výroby. Minulý týden se on a ministři financí a spravedlnosti i zástupce ministerstva průmyslu sešli s insolvenčními správci huti i jejího dodavatele energií Tameh Czech. Jurečka pak řekl, že tento týden by kabinet mohl případně vědět, jak by mohl vypadat další postup. Do konce července by pak mohlo být jasno, zda bude možné v podniku výrobu udržet.

Minulý čtvrtek se ministři a premiér Petr Fiala (ODS) sešli i s odboráři. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) po jednání řekl, že žádný investor nepodal nabídku na převzetí hlavní části provozu zadlužených oceláren a vláda má jen jednu nabídku na získání takzvané druhovýroby, tedy produktů z oceli. Odbory navrhovaly, aby Liberty a Tameh zůstaly jako celek a aby je případně dočasně převzal stát. Obnovení druhovýroby by podle šéfa odborového svazu KOVO Romana Ďurča vrátilo do práce asi 2000 zaměstnanců. Od prosince byla většina z 5000 pracovníků doma. Stanjura zmínil, že stát větší podporu huti nepřipravuje, zaměstnancům by poskytl sociální pomoc.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberty Ostrava

Štítky Ostrava, mzdy, hutě, sociální, správa, Liberty Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřad práce dosud vyplatil náhradní mzdu zhruba čtvrtině žadatelů z huti Liberty Ostrava  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.