Počasí dnes30 °C, zítra31 °C
Středa 28. srpna 2024  |  Svátek má Augustýn
Bez reklam

V Mošnově na Novojičínsku by mohl vzniknout BMW park. Zítra se rozhodne o prodeji potřebných pozemků

Ostravští zastupitelé budou ve čtvrtek rozhodovat o prodeji pozemků ve strategické průmyslové zóně poblíž ostravského letiště v Mošnově na Novojičínsku. Podle dostupných dokumentů se o lukrativní pozemky přihlásili tři zájemci, podmínky však splnili pouze dva z nich. Jeden z nich chce do Ostravy přivést světovou společnost BMW a zařídit tak stovky nových pracovních míst.

Přinést do regionu silnou světovou značku a nová pracovní místa

Podmínky splnily pražská společnost Panattoni Czech Republic Development a ostravská OAMP Hall 6. Obě chtějí do mošnovského areálu přivést nájemce z automobilového průmyslu. V případě OAMP jde konkrétně o společnost BMW. Ostravská firma doložila nejen prohlášení o záměru, ale také podepsanou nájemní smlouvu na dobu 10 let s možností prodloužení. Pražská Panattoni svého potenciálního nájemce ještě neodhalila.

Na zájem BMW upozornil server zdopravy.cz, redakci Ostravské Drbny ho také potvrdil dobře informovaný zdroj. „Město od začátku požadovalo záruky, aby na pozemcích vznikl smysluplný projekt, který regionu přinese nová pracovní místa a silnou světovou značku. Jediným vážným zájemcem je světově proslulá německá automobilka BMW, která prostřednictvím developera zajistí na pozemcích města velkokapacitní logistický provoz s plánovanou investicí 3,75 miliardy korun. To by v první fázi vytvořilo minimálně 500 nových pracovních míst s předpokladem dalšího navýšení až na dvojnásobek," řekl redakci zdroj, který si nepřál být jmenován.

Kupní částka začíná na 430 milionech

Po zamítnutí výstavby gigafactory v Dolní Lutyni a po masivním propouštění v ostravském podniku Liberty by tato investice byla vítanou vzpruhou pro celý region. Pokud by zastupitelé pozemky prodali právě společnosti OAMP, s výstavbou by se mohlo začít už letos. Zahájení zkušebního provozu je odhadováno na rok 2026. Do plnohodnotného provozu by mohl park přejít o rok později.

Rozloha nabízených pozemků dohromady čítá více než 51 hektarů. Město si je už několik let drží jako rezervu pro případného strategického investora. Znalec vyčíslil hodnotu pozemků téměř na 429,3 milionu korun. Právě tuto částku magistrátu nabídla OAMP. Konkurenční Panattoni přinesla nabídku podstatně vyšší, konkrétně chce za mošnovské pozemky zaplatit 515 milionů bez DPH. Pokud by město přistoupilo na specifické podmínky Panattoni, což znamená uzavření smlouvy o smlouvě budoucí kupní, přičemž kupní smlouva by se v takovém případě uzavírala až po nabytí právní moci záměru, nabídla firma bez DPH více než 622 milionů korun.

Společnost, která získá větší přízeň zastupitelů, by měla do půl roku od zapsání vlastnického práva k pozemkům podat žádost o povolení stavby, výstavbu zahájit do tří měsíců od udělení stavebního povolení a do 30 měsíců ji dokončit. 

Ostravu čeká zásadní rozhodnutí

Podle dobře informovaného zdroje má celá problematika jeden zásadní háček. „O pozemky se zajímají konkurenční developerské společnosti, které nemají žádného reálného investora, ale chtějí tento lukrativní pozemek získat pro sebe. Město Ostrava stojí před zásadním rozhodnutím, zda mít rychle v regionu silnou světovou značku, která již v roce 2026 může nabídnout první stovky pracovních míst nebo bude dále jednat s dalšími zájemci."

Společnosti BMW jsou údajně nabízeny pozemky pro výstavbu areálu také v sousedním Polsku. „Polsko navíc nabízí i významné státní dotace, BMW proto určitě nebude čekat na výsledky jednání do nekonečna. Důležité je také to, že BMW jako investor počítá pro výstavbu s lokálními dodavateli, čímž by samozřejmě vznikly nové příležitosti pro firmy spjaté s Ostravou a Severomoravským regionem," uvedl zdroj.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ostrava Airport Multimodal Park

Štítky Novojičínsko, Mošnov, pozemky, prodej, BMW, stavba, automobilový průmysl, investor, Ostrava, developeři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Mošnově na Novojičínsku by mohl vzniknout BMW park. Zítra se rozhodne o prodeji potřebných pozemků  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.