Počasí dnes21 °C, zítra14 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Režiséra Vláčila bude ve Frýdku-Místku připomínat bílá holubice. Freska oslavuje sté výročí filmařova narození

Režiséra Františka Vláčila si bude Frýdek-Místek připomínat freskou bílé holubice na fasádě domu, ve kterém prožil dětství. Autorem vítězného návrhu městské výtvarné soutěže je frýdecko-místecký rodák, výtvarník Oldřich Morys, řekla mluvčí radnice Jana Musálková Jeckelová.

Freska představuje analogii domova

Bílou holubici doplní nápis vedle vchodu do domu v Komenského ulici v Místku, kde ve 30. letech minulého století Vláčil žil s rodiči, i symbolické bidýlko. 

Výtvarník Oldřich Morys

Morys je absolventem pedagogické fakulty Ostravské univerzity, vystudoval také ateliér nefigurativního sochařství na Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně a studoval i na fakultě volných umění ve španělské Cuence.

„Námětem je analogie domova s ptačí budkou, kde jedinec prožije dětství a které na prahu dospělosti opouští, jak tomu bylo v případě pobytu Františka Vláčila v tomto domě. Ke ztvárnění motivu je použito půdní kruhové okno opatřené bílou tyčí, tedy bidýlkem, které společně s trojúhelníkovým štítem evokuje ptačí budku. Níže je použit záběr z Vláčilova průlomového filmu Bílá holubice – holubice sedící na ruce sochy chlapce těsně před odletem. Ke ztvárnění holubice je použita tradiční metoda fresky, tedy malby do mokré omítky," vysvětlil Morys. 

První výtvarná soutěž v novodobé historii města

Frýdecko-místecký výtvarník je například autorem vítězného návrhu na památník Adolfa Loose v Brně nebo vítězem architektonické soutěže na podobu pitného stojanu před Vřídelní kolonádu v Karlových Varech.

Radnice soutěž vyhlásila na počátku letošního roku, a to u příležitosti stého výročí narození známého režiséra. „Zadání návrhu pamětní desky formou výtvarné soutěže jsme dělali poprvé v novodobé historii města. Samozřejmě máme i jiná pamětní místa, ale při jejich vzniku se nepostupovalo touto formou uměleckého ztvárnění. Máme další plány na pamětní místa – například připomínku továrníka Adolfa Landsbergera, který získal loni Cenu města,“ uvedl primátor Petr Korč (Naše Město F-M).

Komise soutěže vítěze vybírala nejprve v prvním kole z devíti anonymních návrhů, do dalšího kola pak postoupily tři návrhy, které autoři dopracovali. 

Kdo byl František Vláčil

Vláčil se narodil v roce 1924 v Českém Těšíně, kde byl jeho otec František Vláčil jedním z velitelů 8. pěšího pluku. Po přestěhování pluku do Místku se rodina Vláčilových přestěhovala v roce 1930 právě do domu postaveného vojenskými gážisty v Komenského ulici.

Vláčil je autorem filmu Markéta Lazarová, ve své době nejdražšího československého filmu, který byl v novinářské anketě v roce 1994 vyhlášen nejlepším českým filmem všech dob. V roce 1968 byl Vláčil jmenován zasloužilým umělcem, o dvacet let později národním umělcem. V roce 1994 obdržel ocenění Český lev za celoživotní umělecký přínos českému filmu a na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech v roce 1998 mu byla udělena hlavní cena za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Zemřel v Praze 27. ledna 1999 ve věku 74 let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Frýdku-Místku

Štítky Frýdek-Místek, freska, holubice, režisér, František Vláčil, umění, film, výročí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Režiséra Vláčila bude ve Frýdku-Místku připomínat bílá holubice. Freska oslavuje sté výročí filmařova narození  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.